Vil være med å forandre
I går hadde jeg gleden av være med på feiringen av bachelorstudentene innen økonomi og ledelse ved Handelshøgskolen, Nord universitet på Campus Helgeland. En hyggelig markering av 27 flotte studenter, framtidens arbeidskraft. Med nyervervet kunnskap og vilje til å tenke nytt vil mange av disse være med på å forme næringslivet og regionen vår. Og det vil de gjøre med et smil, bare se på bilde. De vil trolig oppleve å måtte endre seg langt raskere enn tidligere generasjoner. Men framtiden er ikke et mål, det er en reise hvor det gjelder både å nyte nuet og gripe tak i mulighetene underveis.
Trines kommentar, publisert 24.05.2017
Ord på veien
Først og fremst, gratulerer med treårig universitetsutdanning og innlevering av bachelor-oppgave. I dag fortjener dere ei skikkelig feiring.
Jeg håper skoletida har vært bra, den er på mange måte den beste. Selv om det kanskje ikke føles slik akkurat nå.
Dattera mi som bor i Trondheim skal også levere bachelor i dag. I starten av skoleåret var hun innstilt på å jobbe jamt og trutt med skrivinga for å slippe det velkjente skippertaket. Det ble vel ikke akkurat sånn. De siste dagene har jeg mottatt mange fortvila telefoner. Når ska eg lær..., sier hun.
Likevel er jeg sikker på at både hun og dere vil savne studietida. Vennene dere har blitt kjent med. Friheten til å være heime en dag for å lese (eller oppdatere seg på Netflix). Og selv om det er mye mas fra lærerne, så er ikke kravene på skola slik som i arbeidslivet. Med krav fra kunder, samarbeidspartnere, ledere, konkurrenter, ny arbeidsmåter og nye regler å sette seg inn i.
Arbeidslivet er på mange måter blitt tøffere. De teknologiske endringene går raskere og omfanget er større enn det vi noen gang har sett i historien. Krevende ja, men samtidig åpne det nye dører og muligheter. Verden ligger foran oss og det er når du kommer ut i arbeidslivet at den virkelige læringa starter. En blir aldri utlært, da er en utdatert. Dere er privilegerte! Lærdommen tar dere med videre i resten av livet.
Når jeg som leder for næringsforeningen får anledningen til å si noen ord på veien, må det jo handle om næringslivet. Potensialet som åpner seg i vårt fantastiske Helgelandsrike.
Vi har gjennomført markedsundersøkelser for å sjekke hva folk utenfor tenker om Mo i Rana. Hva er det første de sier? De vet ikke helt hvor vi er i landet eller hva vi gjør. De uttaler at det må da være veldig langt nord, få innbyggere, dårlig økonomi, kaldt, industri, gruveby. Mytene lever i beste velgående.
De som kommer hit, det være seg statsråder, næringslivstopper eller studenter, blir overraska, mange mektig imponert. Vi er en grønn gullskatt med naturressurser verden trenger og flere sterke fagmiljø både i offentlig og privat sektor, ledene i verden på det de holder på med.
Det går fint an å gjøre en karriere her. Kanskje mulighetene er enda bedre enn i storbyene hvor ting ofte er mer spesialisert. Men vi har en jobb med å formidle det ut, bli bedre kjent og anerkjent.
Næringslivet har ambisjoner om å vokse, og det gjør vi. Økonomien vokser mer enn snittet i landet. Men ikke like mye når det gjelder antall arbeidsplasser. Det effektiviseres og automatiseres, som er helt nødvendig. Samtidig jobbes det med flere spennende prosjekter; Arctic Circle Data Center, smart city, flyplass, dypvannskai. Det skal investeres for rundt 30 mrd på Nord-Helgeland de neste årene i samferdsel, infrastruktur, og arbeidsplasser. Jeg er framtidsoptimist.
Vi bor i en eksportregion; industri, sjømat og etterhvert også reiseliv er de store eksportnæringene. På mange måter lever vi av og med naturen. Med våre naturgitte fortrinn skapes verdier verden trenger. Vi lager et industrielt økosystem der ressurser gjenvinnes og gjenbrukes, - i en sirkulær og mer grønn økonomi. Det gir jobber i industrien, men sikrer også en lang rekke andre jobber innen helse og omsorg, bygg og anlegg, service, administrasjon, ledelse, teknologi og utdanning.
Som Aslak Sira Myhre på Nasjonalbiblioteket sier, så ville ikke NBR vært der de er i dag – verdensledende på digitalisering og deling av bilder på nett - uten industrikulturen i Mo i Rana. Helgeland har levert i århundre. Mo i Rana har et unikt industrimiljø, noe verken Silicon Valley eller Oslo kan skilte med.
Jobben i næringsforeningen gir innblikk i mye av det som skjer. Det handler om byutvikling, samferdsel, omdømmebygging og bolyst, rammebetingelser og næringspolitikk, og ikke minst om å synliggjøre behovet for ny kompetanse tilpasset næringslivets behov.
Alt dette kan bety meningsfylte jobber for dere.
Enten dere er i gang med å søke jobb eller velger en master. Det er ikke dumt å ha en master, noen har sågar to. Uten ny kunnskap vil vi ikke være i stand til fullt ut å utnytte mulighetene vi har framfor oss. Jeg håper dere får meningsfylte jobber, velger å etablere dere her. Slik at dere blir med på å bygge framtidens næringsliv, som får regionen til å blomstre.
Her kan dere leve et liv nærmere naturen, med litt mer tid og mindre rushtrafikk. Her kan familien trygt vokse opp. Et sted hvor dere vil ha råd til å realisere boligdrømmer og kanskje hytte. Her får du mulighet til å være en del av noe konkret og ekte.
Så lykke til, enten det er videre studier eller veien går ut i arbeidslivet.