Vi trenger et mer levende sentrum - også om sommeren

2021-11-05
Det mobiliseres over en lav sko i Mo i Rana på grunn av en forventet eksplosjon i ringvirkningen av store infrastruktur- og industriprosjekt. Mange har fått det travelt med å tilrettelegge for veksten: Det arbeides med blant annet strømlinjeformet mottakelse av tilflyttere, økt boligbygging og ikke minst rekrutteringsprosesser. Med et stort rekrutteringsbehov øker også behovet for å gjøre byen og kommunen attraktiv. Hvor bra synes nye tilflyttere og dagens innbyggere at byen vår er?

Ranaregionen Næringsforening, Rana Utvikling og Rana Kommune har slått seg sammen i mange prosjekter for nettopp å møte alle utfordringene som kommer. Prosjektet «Bærekraftig byutvikling», var i rugekassen en stund, men er nå godt i gang. Nå innser vi hvor viktig det prosjektet er. Hvorfor?

Distriktsdemografiutvalget, som ble ledet av Victor D. Norman, overleverte på tampen av 2020 sin utredning til regjeringen. I den tradisjonelle distriktspolitikken har intensjonen primært vært å møte utfordringene med tiltak for næringsutvikling og jobbskaping. Utvalget mener at utfordringene er mer sammensatte, og at de følgelig må møtes med et langt bredere spekter av tiltak.En av konklusjonene her er at det nytter ikke bare med jobber i distriktene. De unge velger likevel å bosette seg i mer sentrale strøk. Desentralisert utdanning og gode lokalsamfunn for familier og unge arbeidssøkere er vel så viktig, i tillegg til attraktive jobber i privat sektor. Dette var nok litt overraskende for mange som har tenkt at arbeidsplasser er uansett viktigst.

Et godt lokalsamfunn for Mo i Ranas del inkluderer et attraktivt og levende bysentrum, som er så bra at de unge som reiser bort og tar utdanning, kommer tilbake og bosetter seg med familie. At høykompetent arbeidskraft fra andre deler av verden ønsker å bosette seg på grunn av spennende nyskapning i arbeidsmarkedet. At ranværingen selv tar noen helger i byen, og ikke bare på hytta ved sjøen eller på fjellet. Vi som bor her fra før må være stolte av og glad i byen og sentrum, markedsføre den, omtale den i positive ordelag og delta i arbeidet med å utvikle den. Det forventes mange unge tilflyttere, som ofte skifter jobb. Høy «turn-over» vil det nok bli, men jo mer attraktivt det blir å bo her, desto flere fastboende mennesker kan vi forvente over tid.

Det var interessant å være på jobb i sentrum av Mo i Rana stort sett hele sommeren. Det var mange turister og de fylte hotell, kafeer og restauranter. Et flunkende nytt Vitensenter og Høyt og Lavt Klatrepark på Krokstrand, er eksempel på positive satsinger. Samtidig registrerte jeg hva som skjedde i de største nabokommunene våre. Det som slår meg, er at det er høyere aktivitet og mer som skjer rundt oss, enn det gjør i Rana. Mitt inntrykk er at i Rana gjør vi det om høsten og i vinterhalvåret. Det er for lite som skjer i sommerhalvåret. Vitensenter og klatreparker krever store investeringer. Jeg har tro på at vi kan øke aktiviteten uten av vi må gjøre kjempestore investeringer. Vi trenger festivaler, salgsboder, parker som fylles med aktivitet, utescener, og aktiviteter som vi kanskje ikke har funnet på enda -og mer: at dette avvikles når det allerede er mye folk her.

Vi trenger prosjekter og utredninger for å analysere hva som blir rett satsing, og for å skape samarbeid om felles mål og strategier. Vi trenger også ren idé-lyst, risikovilje og handlekraft. Vi kan starte med å ta i bruk den byen vi allerede har i større grad. Vi har masse infrastruktur, mange parker og kreative mennesker. La oss bare gjøre det!

 

Stig Roald Frammarsvik,

daglig leder Park 22 Event AS og Steg Nor AS.

Medlem av bransjegruppen for kultur og opplevelser i Ranaregionen næringsforening.
Kommentar
facebook

Siste nytt