Tenk grønt tidlig
Tenk grønt tidlig
Det går an å spare både penger og miljøet.
28.03.2017
– Det å tenke grønt må skje så tidlig som mulig i et prosjekt. Før det er tegnet en strek på et ark, må man stille seg spørsmål: Skal man ha passivt hus? Hvilke energikilder? Det må settes mål for bygget, sier Fredrik Lundestad, som i fjor høst avsluttet en mastergrad i eiendomsutvikling og forvaltning og nå jobber i stein hamre arkitektkontor.
– Det største inngrepet man gjør i naturen og våre bymiljø er gjerne bygg. Da gjelder det å se på hvor effektivt man utnytter arealene og ta hensyn til omgivelsene rundt oss.
stein hamre arkitektkontor vil øke bevisstheten rundt disse spørsmålene, og arrangerer 29. mars en fagdag om bærekraftig FDVU, eller fasilitetsstyring, og livssykluskostnader. FDVU handler om forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling. David Collins, doktorgradsstipendiat ved NTNU, skal svare på spørsmålet ”hvorfor tenke grønt?” Seniorrådgiver Håkon Kvåle Kissinger fra Rambøll Trondheim skal foredra om livssykluskostnader. Valgene som gjøres tidlig i et prosjekteringsforløp har ofte størst betydning for bygningens kostnadsnivå når den er i drift. Påmeldingen gjøres direkte til Lundestad.
[caption id="attachment_7315" align="alignright" width="211"] Denne artikkelen er fra Mono #1/2017 - les hele magasinet ved å klikke på forsiden.[/caption]
– Det å tenke grønt kan også være lønnsomt. Sparer man strøm, sparer man miljøet, men også penger, sier Lundestad, som mener fagdagen vil være interessant for arkitekter, rådgivende ingeniører, kommune, fylkeskommune, eiendomsutviklere, entreprenører og andre som driver med eiendom.
– Alt handler om hvilken teknologi, materialer og løsninger du er villig til å putte inn i bygget ditt. Løsningene kan ha en høyere investeringskostnad, men de kan være et mer bærekraftig alternativ – og over tid også mer fordelaktig kostnadsmessig.