Daglig leder i Sintef Helgeland, Stein Espen Bøe, mener mye ligger til rette for å etablere et nasjonalt senter for sirkulær økonomi i Mo i Rana.

Senter for sirkulær økonomi

2019-12-05
Sintef Helgeland ønsker å etablere et nasjonalt senter for forskningsdrevet Innovasjon (SFI) innen sirkulær økonomi.
Forskningsrådet ønsker å danne Norges første og eneste Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) innen sirkulær økonomi. Sintef Helgeland har meldt sin interesse gjennom et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, SINTEF og Nord universitet. Med seg har de ulike lokale partnerbedrifter fra Mo industripark og Arctic Cluster Team, men også bedrifter fra resten av Norge.

SIRKULÆR ØKONOMI
– Det skjer allerede veldig mye bra i Rana-industrien på området sirkulær økonomi. Samtidig er potensialet stort til å gjøre enda mer. Mange av bedriftene her opptatte av miljø, bærekraft og sirkulær økonomi. Industrien på Helgeland er fremoverlent og ønsker å ta en aktiv rolle på dette området. Bedrifter fra industriparken blir sentral i et slikt nasjonalt senter. Det forteller daglig leder i Sintef Helgeland, Stein Espen Bøe.

TILBAKEFØRING
Sirkulær økonomi innebærer at produkter eller materialer brukes om igjen og om igjen. De kan enten brukes igjen som de er, eller det tas ut bestanddeler av et produkt som inngår i et nytt produkt.
 
– Se for deg at alt av materialer et bygg består av, gjenbrukes flere ganger. Armeringsjernet kan enten brukes i den formen det er i i et nytt bygg. Eller det kan smeltes om og bli en del av et nytt produkt - for eksempel en jernbjelke - i et nytt bygg eller bru.

Slik sikrer vi at varene eller delene av en vare lever lenger og inngår i en eller flere verdikjeder som ressurs.

Til sammen skal sirkulær økonomi på lang sikt sørge for at utvinningen av ressurser fra jordkloden blir mindre, og dermed er modellen med på å sikre ei bærekraftig framtid.

NÅLØYE
Sintef-lederen har bidratt til innleveringen av en omfattende søknad til Forskningsrådet. Av 10 forskningsprosjekt som Forskningsrådet støtter med opptil 12 millioner kroner i året over åtte år, kniver nesten 100 søknader om støttemidlene. Det er med andre ord et knapt nåløye søknaden skal igjennom

Forskningsrådet indikerer at de vil ta beslutning innen 30.06.2020.

– Det gjelder å finne de områdene som staten synes at det er strategisk viktig
å investere penger og forskning på, og som kan gi samfunnsnyttige resultater. Jeg tror absolutt at bærekraft og sirkulær økonomi er et slikt område, sier en optimistisk Bøe.

FORSKE I BEDRIFTER
NTNU og Nord Universitet vil bidra i senteret med forskere og doktorgradsstudenter. Sistnevnte skal inn i bedriftene og forske på arbeidsmetoder og løsninger som kan løfte fram omstillingen til sirkulær økonomi. Senteret vil ledes av NTNU, men ha en betydelig del av oppgavene lagt til Mo ved Sintef Helgeland og Nord Universitet.

– Jeg håper vi i felleskap og gjennom et slikt senter kan være med på å forme nye arbeidsmetoder, produkter, forretningsmodeller og lovverk i framtidig sirkulær økonomi. Det er et stort behov for at vi tar ut mindre ressurser fra jorda og heller bruker om igjen det vi allerede har tatt ut, sier Bøe
 
Mono
facebook

Siste nytt