Selger over 100 tonn julemat
I julesesongen vokser H.A. Hanssen AS ut av sine 2300 kvadratmeter store lokaler. Bare på to-tre måneder skal det produseres over 100 tonn julemat.
Publisert 19.10.2017
– Høysesongen begynner i september og varer ut november for vår del. Det er da slakteperioden av lam er, men vi får også inn mye svinekjøtt. Storfe har vi jevn tilgang på hele året, sier daglig leder Svein Lunde ved H.A. Hanssen AS.
Han går nå, sammen med sine 30 ansatte inn i den travleste perioden i året. I år håper de å omsette for 70 millioner kroner totalt.
– Salget av varer i november og desember er omtrent det dobbelte i forhold til hva den er resten av året. Det er krevende og mye logistikk som må på plass. Jeg skulle ønske vi hadde større lokaler, sier Lunde.
Dersom bedriften fortsetter med sin årlige vekst, blir H.A. Hanssen nødt til å bygge ut sine 2300 kvadratmeter store lokaler, igjen.
– Vi bygget ut i 2011, men vi vokser ut av lokalene i julesesongen. Vi selger over 100 tonn julemat, i tillegg har vi vårt vanlige sortiment, sier han.
Smaker på julematen mange ganger
Og det er ikke små kvantum kjøtt det er snakk om. Bare salget av pinnekjøttet har de siste tre til fire årene hatt en årlig økning på 20 prosent.
– Folk smaker på julematen mange ganger, og begynner lenge før jul. Det setter jo vi som kjøttprodusent stor pris på. Bare i år skal vi salte 50 tonn pinnekjøtt. Det er helt klart noe av det vi selger mest av, sier Lunde.
Salgsleder, Lisbeth Hansen sier det går en god del juleribbe også, og gjerne ferdigstekt fordi det er mest lettvint for kjøkkensjefene. Men deres stolteste produkt er av lam.
– Vår store stolthet er badsturøkt lammelår. Vi selger noen tonn av det i november og desember, men ser også at det er populært ellers i året, som for eksempel til påske, sier Hansen.
[caption id="attachment_9596" align="aligncenter" width="2300"] Svein Lunde og Lisbeth Hansen forteller at badsturøkt lammelår er den store stoltheten til H.A. Hanssen.[/caption]
Bedriften får kjøtt fra flere leverandører, hvor alle er norske og hovedsakelig fra Nordland, Trøndelag og Østlandet. Det meste ferdigskjært, men noe skjærer de selv. Faktisk så er H.A. Hanssen Nord-Norges eldste kjøttforeningsbedrift og feirer 110 år i 2018.
– Hvordan overlever dere i markedet med så mange aktører med lavprisprodukter?
– Det er nok fordi vi har flere bein å stå på. Vi er så heldig å være inne til grossistene Arne Sjule AS og Paul Nygaard AS, i tillegg til at vi har storhusholdning og dagligvare, men vi må kontinuerlig jobbe ute i markedet, forteller Lunde.
– Også er det ikke alltid slik at det billigste er det beste, skyter Hansen inn.
H.A. Hanssens kunder befinner seg fra Brønnøysund i sør til Vadsø i nord, men primærområdet er opp til Harstad.
Nytt produkt rundt hjørnet
Hansen og Lunde har sett hvordan nordmenns matvaner har endret seg de siste snart 40 årene de har vært i bransjen. Bedriften har hele veien tilpasset seg etter det, og den som trodde H.A. Hanssen AS bare produserer kjøtt har tatt grundig feil.
– De siste årene har vi opplevd en stor vekst i ferdigmat. Lapskausen vi lager her er det største ferdigmatproduktet vårt. Vi har allerede passert fjorårets tonnasje og det er enda tre måneder igjen av året, sier Lunde.
I tillegg selger bedriften ferdig kålrabistappe, gulrotstuing, fleskepølse og ertesuppe. Sistnevnte er av en topp hemmelig oppskrift.
– Vi har et nytt produkt som kommer i salg i år og det er ertestuing. Det skal snart lanseres i butikkene, sier Hansen og fortsetter:
– Vi prøver oss på noen nyheter av og til fordi vi er opptatt av hva kundene våre ønsker. Vi ønsker å tilpasse oss etter hva kunden etterspør. Vi har for eksempel fått forespørsel om en lokal leverpostei for det finnes ikke i dag. Det er noe vi jobber med å få til, men det tar litt tid. Vi har en veldig god leverpostei som vi pleier å lage, men per i dag har vi den kun i storhusholdning på 800 gram.
[caption id="attachment_9597" align="aligncenter" width="2300"] Daglig leder Svein Lunde og Stian Klomstadlien sjekker ut at alt går som det skal.[/caption]
Hvordan utvikler dere oppskriftene?
– Vi har mange flinke husmødre som jobber her, også har vi noen ganger fått hjelp fra Svein Jæger-Hanssen. Når vi lager noe nytt pleier vi å sende smaksprøve nedover, smiler Hansen.
– Helt til slutt. Kommer dere noen gang til å produsere H.A. Hanssen-pizza igjen?
– Der må vi nok dessverre skuffe deg. Vi bruker de produksjonslokalene til noe annet nå så den pizzaen er nok historie, smiler Svein Lunde og Lisbeth Hansen.