Rekrutterer vi for konservativt?
Ledere i Nordland rekrutterer konservativt
En fersk undersøkelse i regi av Adecco viser at ledere i all hovedsak rekrutterer den kompetansen de trenger ut fra dagens behov.
Publisert 11.05.2017
Ledere rekrutterer konservativt. De tar lite hensyn til endringer som vil komme på arbeidsmarkedet, og baserer seg i all hovedsak på arbeidskraft ut fra dagens behov. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har gjort på oppdrag for Adecco.
– Jeg opplever at dette gjelder også for ledere i Nordland, de rekrutterer for «her og nå» og er ikke veldig fremtidsrettet når de rekrutterer, sier Birgitte Konstanse Skjefstad, distriktssjef Adecco Nordland.
Bare 7 % av de spurte lederne forventer store endringer i arbeidssituasjonen fremover, og ville derfor rekruttert en annen kompetanse enn den de trenger i dag. Hele 36 % av lederne rekrutterer basert på kun dagens behov. 57 % tar noen små forbehold om endringer de tror vil komme, men i all hovedsak baserer de seg på dagens behov. Dette stemmer godt overens med hva jeg erfarer her i Nordland. Alt for mange ledere rekrutterer basert på dagens behov i stedet for å tenke litt mer langsiktig. De kan slite når endringstakten øker og mer og mer blir digitalisert og automatisert, sier Skjefstad.
Vi ser endringene tidligere
– Jeg opplever at vi i bemanningsbransjen ofte ser endringstakten tidligere enn næringslivet generelt. Gjennom vår jobb får vi mulighet til å se flere bransjer opp mot hverandre, og dermed kan vi se trender og nyanser tidligere. Det er fristende å kategorisk si at eldre menn er mer konservative, men jeg har heldigvis flere nye og gode eksempler på at akkurat denne ledertypen absolutt evner å rekruttere fremtidsrettet.
I følge undersøkelsen tror flertallet av lederne (49 %) at endringene kommer om 5-10 år. 23 % tror de kommer allerede om 2-5 år.
Hva vil bli de største endringene i fremtidens arbeidsmarked?
Hele 61 % av de spurte lederne mener at teknisk og digital kompetanse blir viktig i de fleste jobber. 36 % tror at roboter og algoritmer vil ta over flere jobber. 37 % tror at en person får flere karriereløp, og konstant vil måtte omstille seg.
Morgensdagens kompetanse
Selv om ingen kan forutsi hvordan arbeidsmarkedet vil utvikle seg framover, så merkes det at vi er inne i en tid med store omveltninger, sier Trine Rimer i RNF. Det vil kreve bruk av ny type teknologier som robotisering og kunstig intelligens som gir store effektiviseringsmuligheter, og som framtvinger nye jobber. Ranaregionen er det ledende industrielle miljøet i Nord Norge og har en rekke sterke kompetansemiljøer. Beregninger viser at den økonomiske veksten i næringslivet her i Nordland kommer til å bli blant landets høyeste de neste ti årene. Kanskje bør flere tenke utradisjonelt i rekrutteringen av framtidens arbeidskraft for å utnytte mulighetsrommet.
Faktaark-undersøkelse adecco