– Det er klart at du blir en kriger, sier Kjell Kristoffersen, som har drevet Kvikk i 50 år.

Overtok Kvikk vaskeri som 16-åring

2018-10-18
– Det jeg tidlig sa til meg selv er at du må holde på med det du kan, og det er skit. Jeg kan skit.
– Du må holde på med det du kan, og det er skit, sa Kjell Kristoffersen til seg selv. Han overtok driften av Kvikk vaskeri da han mistet faren sin, bare 16 år gammel. 50 år senere har Kvikk 200 ansatte i fire byer og totalt rundt 100 millioner i årlig omsetning.

Med 100 prosent lokalt eierskap har Kvikk gjennom mange år stått for lokal verdiskapning på Helgeland. Kvikk er livsverket til eier og daglig leder Kjell Kristoffersen, som har bygd opp bedriften gjennom utallige arbeidstimer i 50 år.

– Det jeg er mest stolt av er vårt bidrag til det såkalte samfunnsregnskapet. Vi har ansatte fra minst 20 nasjoner, flere av dem har vært ansatt i mange år. Vi satser i hovedsak på hele, faste stillinger hos oss, slik at de kan danne et livsgrunnlag for å etablere seg her med hus og familie. Her på Mo har vi 120 ansatte, og hver dag lønner vi ut 160 000 kroner. Hvis 30 prosent av dette går til skatt, betyr det at Rana kommune fem dager i uken får utbetalt 50 000 kroner, som går til skoler, gatelys, brøyting og ellers der det er behov. De øvrige 110000 går ut i lokalmiljøet, fastslår han fornøyd.

Å genere noe til lokalmiljøet har alltid vært viktig. Der kan en lokal aktør bidra i langt større grad enn et nasjonalt eller internasjonalt selskap, påpeker Kjell Kristoffersen.
Selv vil han gå foran med et godt eksempel.

–  Jeg prøver å handle alt lokalt. Jeg kjøper for eksempel konsekvent strøm av Helgeland Kraft, jeg ligger ikke ute og shopper.

Faren døde
Det var foreldrene Angell Kristoffersen og Ingerd Mediaas som i 1951 etablerte Kvikk vaskeri. Den gangen lå det i Wøhlners gate 7 i Mobekken, og hadde to vaskemaskiner og to ansatte. Bedriften vokste, og flyttet etter hvert produksjonen til et nytt påbygg på et hus i Thomas von Westens gate, som også var bolig for familien.

Men i 1968 døde Angell Kristoffersen, og bare 16 år gammel overtok Kjell driften av Kvikk, som den gang hadde 7-8 ansatte.

– Jeg husker fortsatt at jeg satt i begravelsen, så hadde vi minnestund. Etter minnestunden hadde vi et møte med banken om hvordan vi skulle løse driften. Det er klart at du blir en kriger. Det er akkurat som med Mike Tyson når han går i bokseringen. Han har fått juling, han har blitt mishandlet. Du blir krigsmalt, konstaterer Kristoffersen.

– Det jeg tidlig sa til meg selv er at du må holde på med det du kan, og det er skit. Jeg kan skit. Om det sitter skit på et plagg, eller om det setter skit på et vegg. Så derfor var renhold veldig nært meg. Det har også med skadesanering å gjøre, bilpleie – skit. Jeg har holdt på med skit hele veien.

Satser bredt
Det er særlig de 20 siste årene at den store veksten er kommet.

– Vi drev mye med helse, vi hadde store leveranser til sykehus og sykehjem. Vi leverer fortsatt til Rana sykehus, det har vi gjort i 55 år. Men når du er spesialisert, er du veldig utsatt. For 15 år siden mistet vi rundt 40 prosent av omsetningen fordi vi hadde satset alt på ett kort. Da var jeg rundt 50, og egentlig skulle jeg bare gitt meg og sagt at nok er nok. Men så gikk jeg et par dager og sparket stein i bakgården. Da bestemte jeg meg for at det var det beste som kunne skjedd meg. Så gikk jeg inn og startet jobben.

I dag består Kvikk-konsernet av ni firmaer som tilbyr tjenester innenfor vask og rens, renhold, skadesanering, eiendomsservice, bilpleie og matteservice. I dag disponerer bedriften 3000 kvadratmeter i Vika og 1000 i Mobekken. Kvikk har i tillegg til Mo etablert seg både i Mosjøen, Sandnessjøen og Namsos.

Antall ansatte har økt fra 12-14 til rundt 200 i hele konsernet. Kvikk hadde i fjor 67 millioner i omsetning her lokalt og rundt 100 totalt.– Vi leverer hele tiden et resultat mellom fem og sju prosent. Og vi selger jo ingenting -  bare timeverk, fastslår Kristoffersen.

– Det er miksen som blir best. Om vi plutselig rammes av noe, så har vi hele tiden noe annet. Mange har sagt at vi burde spesialisere oss, og det prøvde vi jo. Men så ble vi rammet. Etter det har jeg sagt at du skal være så bred som ei låvedør, i hvert fall når du bor i et område med såpass liten befolkning som Helgeland.

Morgenfugl
Men ingenting kommer gratis. Kjell Kristoffersen står opp kvart på fire om morgenen. Da får han arbeidet mye før alle andre våkner – går gjennom mailer og går inn på nettbanken, betaler og godkjenner regninger.

– Det jeg gjør unna på to timer om morgenen, bruker du fem timer på dagen fordi du blir forstyrret.  Pluss at du er lys våken. Det er en helt annen effektivitet. Jeg er på jobb klokka seks, og så er jeg stort sett heime halv fem. Det er når det er normalt mye å gjøre, forteller han.

Sjefen på Kvikk er også ofte å se innom jobb utenom arbeidstida, og er stort sett alltid tilgjengelig.

– Du må jo like å arbeide?
– Ja, jeg kan ikke noe annet, det er ingenting som går av seg selv. Du må hele tiden være strategisk på plass og tenke og tenke. Jeg tar aldri mer enn ei uke maks ferie i slengen. Helst fire dager. Da har du jo fortsatt trykket, slik at du ikke blir helt normal. Du må være litt gal hele tiden. Hvis du er for lenge i feriemodus, så blir det mye vanskeligere å komme tilbake.

– Men er det ikke godt å få ladet batteriene?
– Batteriene lades utrolig fort. Du kan ta deg en oval weekend, så har du strøm på batteriene – hvis du er frisk vel å merke. Du trenger ikke tre uker med ferie for å lade, du er mer utladet da.

– Hva sier familien din til dette?
– De har jo aldri opplevd noe annet, så da er det jo greit. Jeg har jo ei fantastisk kone som har latt meg jobbe mye.

– Hvordan går det helsemessig når du jobber så mye, du blir ikke sjuk?
– Nei, du blir ikke sjuk av å jobbe, men du må hele tiden ta vare på helsa di. Jeg må trene hver dag. Jeg har dårlige ledd. Jeg fikk meg romaskin for mange år siden, og ror for fullt. Med alderen går muskulaturen så mye ned, da er det bein mot bein hvis du ikke klarer å holde muskulaturen oppe. Det er ikke noe hokus pokus, du må bare være fysisk i bra form.

– Men det er viktig å påpeke at jeg har en liten, god administrasjon rundt meg. Vi er ikke mange, alle har sine områder. Det er Hilde Mikkelsen og jeg som er direkte ansatt i administrasjonen. Så er driftslederne ansatt i de forskjellige selskapene.

– Vi har også Viggo Solhaug på reservebenken, utrolig sulten og markedsorientert og et fantastisk arbeidsmiljø med trivelige og flinke folk. Kvikk-kukturen er bygd opp rundt flinke Helgelendinger, sier Kjell.

Fortsatt sulten
Han kunne ha pensjonert seg, men det er et ikke-tema, ifølge ham selv. Han liker å være sulten. Faktisk bokstavelig talt. Han forteller at han aldri spiser seg ordentlig mett. Da blir han for sur og daff. Og han vil gjerne ha sultne folk rundt seg. Det er en av grunnene til at han har ansatte fra 20 nasjoner, noe som fører til et spennende arbeidsmiljø. Kvikk tilbyr gratis norsk- og integreringskurs til utenlandske ansatte, slik at de lettere blir integrert.

– Norge klarer seg ikke uten innvandrere. Vi er blitt litt for mette, litt for daffe. Vi er nødt til å ha litt sultne folk rundt oss, konstaterer han.

Må ha moral
En annen filosofi som har vært viktig for Kjell Kristoffersen i alle år er å være ren i forhold til lønningene og de tjenestene du selger.

– Om jeg ser en kunde eller ansatt komme mot meg på gata, så krysser jeg aldri fordi jeg ikke vil møte dem. Du må kunne gå dit du vil uten å måtte ta hensyn. Det er veldig greit å ha det slik. Du går inn alle dører, du går inn overalt når du har en moralsk god væremåte.
Du har jo med folk å gjøre, du må jo være hyggelig, omtenksom. Hvis du kommer på jobb om morgenen og de ansatte er usynlige, da er du på feil kanal. Hvis jeg hører fuglene kvitrer når jeg står på trappa om morgenen, da er jeg på rett kanal inni meg.  Det er en god måte å starte dagen på.
 
FAKTA:

  • Kvikk vaskeri ble etablert i 1951 av Angell Kristoffersen og Ingerd Mediaas.

  • Sønnen Kjell Kristoffersen overtok gradvis driften fra 1968.

  • I dag har selskapet 100 ansatte i Mo i Rana. Konsernet har til sammen 200 ansatte med de andre avdelingene på Helgeland, samt Namsos.

  • Samlet omsetning for gruppen er på om lag 100 millioner kroner


  •  
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt