Oppsummering Gallaria 2017

2017-01-30
Hedre, inspirere og utfordre.

Magisk åpningsnummer med Kraft dansekompani.







Trines kommentar Gallaria 27. januar 2017.




Hvordan håndtere framtidens raske endringer


Gallaria vil inspirere og hedre, gi næringslivet noe å strekke seg etter. I år handlet det om å synliggjøre et næringsliv inn i en smartere og grønnere framtid. Som Barack Obama har uttalt, er vi den første generasjonen som føler virkningene av klimaendringene, og kanskje den siste generasjonen som kan gjøre noe med det.

Leder for Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth vil ha oss enda mer UT i verden, sette retning og mene noe om hva vi skal være. Hun snakket om betydningen av en innovasjonsstrategi, om kompetansen som industrien besitter og morgendagens løsninger hvor det er viktig både å ta vare på de internasjonale bedriftseierne og de små innovative gründerne. Hun ba oss fortsette å realisere planer og utvide horisontene. Infrastruktur er viktig inkludert flyplass og bedre kobling til resten av verden.
Jeg har fått presentert mange solide ideer som viser både potensialet og ambisjonen i Mo industripark. Dere er en skjult gullskatt i det grønne skiftet.

I dialogen etter møte var hun lydhør overfor tilbakemeldinger rundt hvordan Innovasjon Norge kan bidra til flere arbeidsplasser og vekst i Rana-regionen. Deres bidrag kan bl.a. skje gjennom det europeiske investeringsfondet som deler ut 1,2 milliarder årlig nettopp til finansiering til norske vekstselskaper.


Even Aas fra Kongsberg Gruppen vil ha Mo i Rana med i toppindustri-satsing.



Verden virker ikke uten Nordland


Strategi- og kommunikasjonsdirektør i ENOVA Stein Inge Liasjø, opprinnelig ranværing, ønsket seg mer grønn innovasjon, gjerne mer radikal innovasjon. De støtter bl.a. Celsa Armeringsstål, som smelter skrapjern tilsvarende et Eiffeltårn i uka. Susanne Nævermo-Sand ved Sintef Helgeland fulgte opp med naturressurser og mineraler som verden og industrien trenger. Og konserndirektør Even Aas for samfunnskontakt i Kongsberg-Gruppen kom inn på Industri 6.0 og etablering av en node for Toppindustrisenteret sammen med Mo Industripark.


Business as unusual


Med humor og innsikt ledet Stefan Hyttfors oss videre inn i disruptive endringer som påvirker oss alle. Det er ikke lenger "business as usual", men "business av unusual". Endringstakten og omfanget blir større enn det vi noen gang har sett i menneskets historie. Dette bør vi lære å leve med. For eksempel virker det kanskje skremmende å skulle dele biler framfor å eie, men samtidig også interessant og mer bærekraftig?



Og siste innleder på fagdagen, miljø- og klimaminister Vidar Helgesen, oppsummerte det hele med at regjeringa vil at flere skal gjøre som Mo Industripark når det gjelder sirkulær økonomi. For en dag.







God stemning og artige folk


Grunntanken med Gallaria er selve prisutdelingene og alle de nominerte. De skal få oss til å strekke oss lengre og skape fortellinger om relasjoner, kompetanse og muligheter. Tiårsjubileumet ble ikke noe unntak med flotte kulturinnslag og feststemte folk som brenner for det de holder på med.

Se flere bilder og les mer om prisvinnerne her.

Så ja, klart vi lar oss begeistre og får trua på den videre utviklingen på Helgeland. Alt henger sammen, tusen takk for en fantastisk fagdag og festaften.


Remi Nilsskog i Aras Helse vant fagprisen Åpen klasse for sin kampanje for rekruttering av helsepersonell og flybilletter med Widerøe.


Arrangementet og prisvinnerne er behørig omtalt i Rana Blad (+saker), og det blir mer om alle vinnerne og de nominerte i neste utgave av Mono.
facebook

Siste nytt