
Tradisjon og håndverk – Eva holder liv i et sjeldent fag
– Jeg har alltid vært kreativ og hatt en dragning mot håndverk. Det var en lang prosess å få svennebrevet, men i oktober 2024 var det endelig på plass, sier Eva.
For å oppnå svennebrevet må en salmaker enten gå i lære eller dokumentere minimum fem år med praksis – en krevende prosess i et fag med svært begrenset opplæringsmateriell på norsk.
Et nytt kapittel
Evas verksted i sentrum av Mo i Rana er nå lagt ned, men salmakeriet lever videre. Hun har flyttet virksomheten hjem til Plurdalen, hvor hun fortsetter å lage håndlagde produkter og ta spesialbestillinger.
– Jeg er håndverker og kunstner, ikke skomaker. Derfor ønsker jeg at fokuset skal være på det unike arbeidet jeg gjør i skinn og lær, understreker hun.
Et håndverk verdt å bevare
Eva har kunder over hele Norge – og til og med i USA og Finland. Hun underviser i salmakerfaget og har ambisjoner om å utvikle læremateriell og maler for håndlagde lærprodukter, noe som i dag finnes i svært begrenset grad på norsk.
– Jeg ønsker å bidra til at faget lever videre, både gjennom kurs og ved å lage læremateriell for de som vil lære seg håndverket, forteller hun.
Mer synlig på hjemmebane
Til tross for kundebase både nasjonalt og internasjonalt, er Eva opptatt av å bli mer synlig i Rana.
– Folk i utlandet vet om meg, men her lokalt er det mange som ikke gjør det. Gjennom næringsforeningen håper jeg å kunne vise frem håndverket mitt og få flere til å oppdage hva jeg tilbyr, sier hun.
Medlemsprofiler