freyr
Illustrasjonsfoto: Freyr

Søker høykompetente medarbeidere

2020-12-17
Freyr planlegger å bygge en gigantfabrikk for battericeller i Mo i Rana. Ved å bruke markedets nyeste teknologi og norske, naturgitte forutsetninger for miljøvennlig produksjon, vil de lykkes i et nesten umettelig marked. Men, da trenger de riktig kompetanse.

– Alle land som har signert Parisavtalen, er enige om at det er krevende å nå klimamålene. Og, hvis vi skal nå dem innen 2030, må vi gjøre mye mer. Jeg tror ikke folk er i nærheten av å forstå hvor krevende denne utfordringen er. Dette betyr at alt av fossilt brensel, olje, gass og kull, må halveres innen 2030. Den gode nyheten, for Norge, er at vi har et enormt godt utgangspunkt for fornybar energi. Norge kan, hvis vi vil, bli en energileverandør til Europa. Ikke bare eksport av kraft, men også kraftintensive produkter, forteller administrerende direktør i Freyr, Tom Einar Jensen, og legger til.
 

– Vi kan bli mye bedre enn andre, fordi vi har naturgitte forutsetninger for å gjøre det.
Norge er i en særstilling i å kapitalisere på det grønne skiftet, hvis vi vil.


Administrerende direktør i Freyr, Tom Einar Jensen. Foto: Freyr

DE BESTE FORUTSETNINGER

Norge er gode på energi, og det er et fortrinn Freyr vil utnytte.
 

– Freyr startet som en ide i 2017. Vi valgte Mo i Rana hvor det er tilgjengelig areal, tilgjengelig kraft og et kommunalt industri-DNA som gjør det lettere å få ting gjort. Vi ser ingen grunn til at Norge ikke skal ta en dominerende markedsandel av produksjon av batterier til det europeiske og det amerikanske markedet. Og, etterspørselen er stor, sier Jensen.
 

En analyse utført av McKinsey, anslår at Norge kan produsere 100 gigawattimer med batterier. Det tilsvarer mellom 60 og 70 milliarder kroner i eksportverdi og opp mot 35.000 ansatte.
 

– Det selskapet som står i fremst i køen for å kunne gjøre dette, det er oss. Vi tror denne bransjen vil være toneangivende for Norge i de neste 30 årene, og det har allerede startet her i Mo i Rana.
 

Norge har lave energipriser for industriformål, og energien er grønn. Det er ikke et stort konkurransefortrinn i dag, men vil kunne bli det i fremtiden.

– Lavkostenergi og karbonfri produksjon er to viktige elementer, men det viktigste er at vi har verdensledende industrierfaring. Vi har flate systemer, vi er transparente og åpne. Operatørene starter med feilsøking umiddelbart, og det gjør at vi har høy oppetid i produksjonen og det betyr lave skraprater med lite svinn. Dette gjør at Norge har de beste forutsetninger i hele verden for produksjon av battericeller.
 

I dag produserer verden 300 gigawattimer med batterier og Freyr tror dette behovet kommer til å tidoble seg de neste ti årene.


INTERNASJONAL EKSPERTISE

Moderne batteri må kunne lagre mer energi, være lettere, billigere, og produsert på en etisk, forsvarlig måte.
 

– Dette handler først og fremst om mennesker og kompetanse. Nå er vi 40 fulltidsansatte som jobber med Freyr, inkludert ansatte og konsulenter. Nå vurderer vi teknologiske løsninger, legger avtaler med internasjonale leverandører, henter kapital i Norge og utland, og rekrutterer ekspertise som har kunnskap om denne bransjen i dag, og det har ikke Norge. Derfor må vi ut og hente internasjonale eksperter, slik som CTO i Freyr, Ryuta Kawaguchi. Og så må vi drive voksenopplæring med toppkvalifiserte ingeniører fra olje- og gassnæringen. Vi trenger folk som vet hvordan man bygger slike prosjekter, hvordan man bygger organisasjoner, hvordan man henter kapital og hvordan man håndterer tekniske, avanserte løsninger, hvordan man håndterer patenter, myndigheter og mye mer. Uten mennesker så får vi det ikke til.
 

Freyr har allerede vært i dialog med 25 globale aktører, og har signert avtaler med Siemens, Elkem, MaerskNorge AS, 24M, Itochu og Scatec.
 

– Vi kommer til å gjennomføre planene så fort det er teknisk og økonomisk mulig. Og det kan bli fort. Det er ganske mye medvind nå for det vi holder på med, og siden vår forretningsmodell inkluderer vindkraft, så er det ikke så viktig om det er med- eller motvind, så lenge det blåser, sier Jensen.
 

– Jeg mener battericelleproduksjon i Norge, med fornybar energi, er den raskeste måten å gjøre noe med klimaendringer. Dette kan være av betydning for sysselsetting, for økonomisk inntekt og for klima. Denne industrien kan erstatte olje- og gassindustrien på sikt. Og, den begynner her i Mo i Rana.


 

Kompetanse
facebook

Siste nytt