kunstig intelligens
Chris B. Mikkelsen, Gard Guldhav, Pål Moum Bakkejord, Frank Hansen og Henning Fjellheim ser på mulighetene for bruk av kunstig intelligens i egen bedrift. Foto: Mye i Media

Ser muligheter for kunstig intelligens i Rana

2019-06-18
For første gang er det arrangert workshop på kunstig intelligens i Mo i Rana.

– Kunstig intelligens er på full fart inn i prosesser og tjenester verden over, og i mai ble det for første gang etablert en praktisk øvingslab på AI (artificial intelligence) på Helgeland. Vi synes det er stor stas at så mange lokale virksomheter deltok, sier forretningsutvikler i Kunnskapsparken Helgeland, Rolf Skogvold.
 

NYE LØSNINGER MED AI
Bak arrangementet sto det internasjonale konsernet IBM, Kunnskapsparken Helgeland og ACT (Arctic Cluster Team).
Til stede var bedrifter som Avanti Engineering, EVRY Card Services, Helgeland Sparebank, NAV Økonomi Stønad og Rana Gruber.
 

Målet for arrangementet var å gi et innblikk i kunstig intelligens og la deltakerne få teste nye løsninger som kan bidra til å organisere prosesser og tjenester på en smartere måte.
 

SMART FOKUS
– Jeg synes det var et godt tiltak for å få mer fokus på slike teknologier. Det er veldig greit med en oversikt, samt enkle eksempler på bruksområder for teknologien og løsningen som IBM leverer, forteller Petter Sakrihei Storvik ved Avanti Engineering AS.

Noen av Avantis systemer bruker former for kunstig intelligens og deep learning. Dette er teknologi som stadig blir mer relevant og hvor bruksområdene blir bredere.
 

– Vi bruker allerede teknologien i diverse løsninger knyttet mot maskinsyn i dag, sier Sakrihei Storvik.

Robert Quinn fra IMB Watson.

HØYAKTUELT
Rana Gruber ser for seg å kunne bruke kunstig intelligens i framtiden.
– Workshopen var grei, men det er begrenset hva man kan få til i løpet av én dag når man introduserer noe «nytt» og skal ha workshop samme dag. Hovedfokuset var rettet mot områder som ikke er så veldig aktuelle for vår bedrift som vær, stemmegjenkjenning, tonegjenkjenning, chatboter etc.

– Vi kan bruke AI for styring av oppredningsprosessen, kartlegging av malmressurser og styring av maskiner. Bare fantasien og lønnsomheten i det setter grenser. Det finnes ferdige produkter for gruveindustrien som baserer seg på Watson for AI-oppgaver. Mange programmer benytter AI uten at vi er klar over det, så i noen grad er det tatt i bruk uten at det er et bevisst valg. Vi kommer kanskje ikke til å bruke Watson, men AI kommer, sier Guldhav.

INFORMERER OG INSPIRERER
Workshopen ble ledet av Robert Quinn og Frode Langmoen fra IBM. De viste demo- og øvingslab’er som er i bruk av Watson.

– Dette er starten på en digital reise innen kunstig intelligens, maskinlæring og ny teknologi. Vi har fått vist at man kan bli med på denne reisen uten store investeringer og at man gjerne kan begynne i det små. Vi tror det er helt nødvendig for det lokale næringslivet

å bli med på denne digitale reisen. Målet har vært å inspirere og vise frem mulighetene som ligger her. De fleste næringslivsaktørene har mengder av data de ikke utnytter. Kunstig intelligens blir en del av hverdagen vår. Det man i fremtiden bør være forberedt på er hvilke data man deler og med hvem. I dag bruker de fleste sosialemedier hvor man bytter personlig informasjon mot en gratis tjeneste. I fremtiden vil det bli mer fokus på restriksjoner knyttet til deling av personlig data, sier Langmoen.


Rolf Skogvold og Monica Paulsen ved Kunnskapsparken Helgeland.
 

Kompetanse
facebook

Siste nytt