Samarbeider om grønne industriløsninger for fremtiden
F.v.: Daglig leder i Ranaregionen Næringsforening, Ingvild Skogvold; daglig leder Sintef Helgeland, Rune Jensen; professor Senter for industriell forretningsutvikling, Marianne Steinmo; POD Manager i Celsa Nordic, Terje Ditlefsen; Leder strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt i MIP, Kim-André Åsheim; Head of Community Relations i FREYR Batteries, Marius Mjøsevold og daglig leder i Mo Fjernvarme Tonje Tetmo Juliussen. Foto: Mye i media
 

Samarbeider om grønne industriløsninger for fremtiden

2023-10-25
Mo i Rana står midt i en grønn industrirevolusjon. I den pågående omstillingen er industrien kritisk, og for at vi skal kunne nå målene våre i Parisavtalen vil samarbeidet mellom aktører være sentralt. 
Samarbeid er nøkkelen for å lykkes med å redusere karbonavtrykket og jobbe mot en bærekraftig fremtid. Her spiller industrien en nøkkelrolle. Under næringslivslunsjen om grønn industri fikk vi gode eksempler på hvordan industribedrifter og forsknings- og utviklingsmiljøer  sammen skaper synergier som fremskynder overgangen til en grønnere industri. Det ble også lagt vekt på hvordan det grønne skiftet ikke bare er bra for miljøet, men gir også nye forretningsmuligheter og ikke minst er viktig for omdømmet til bedrifter som aktivt deltar i omstillingen.

Kim-André Åsheim fra Mo Industripark fortale om hvordan fossilt brensel i dag står  for halvparten av kraftforbruket i Norge. Å redusere denne andelen og samtidig møte et økende energibehov er utfordrende. Likevel er tiltak som hydrogenproduksjon, karbonfangst og lagring (CCS), fjernvarme og batteriproduksjon løsninger som kan peke oss i riktig retning.

Forskning spiller en nøkkelrolle i denne overgangen. Samarbeid mellom næringslivet og forskningsmiljøer som Sintef Helgeland og Senter for Industriell Forretningsutvikling ved Nord Universitet - SIF står sentralt for å kunne utvikle ny kunnskap og nye bærekraftige løsninger. Forskning danner broen mellom innovasjon og realisering, og gir industrien verktøyene til å forstå hvordan man går fra konsept til konkrete løsninger innen grønn industri og bærekraft, poengterte Marianne Steinmo fra SIF.

Det satses tungt på hydrogenproduksjon og karbonfangst, gjennom pilotprosjeket til Co2 hub Nord og utforskning av muligheter for etablering av hydrogenfabrikk. Marius Mjøsevold fra FREYR Battery snakket om hvordan selskapet jobber iherdig med å ferdigstille pilotfabrikken, og om kort tid vil det være fullskala produksjon for batteritesting ved fabrikken. Dette vil bidratil å styrke Norges posisjon i batterikappløpet.

Daglig leder i Mo Fjernvarme, Tonje Tetmo Juliussen fortalte om hvordan bedriften  går i bresjen med nesten 100% fornybar fjernvarme som produseres av overskuddsenergi fra industriparken. I fjor produserte de 88,1 GWH med energi som er nok til å dekke behovet til 3700 eneboliger, og energikommisjonen skriver i rapporten sin at fjernvarme kan være en del av løsningen på energikrisen som kommer.
 
facebook

Siste nytt