Ringvirkninger og samarbeid som sprer seg 

Ringvirkninger og samarbeid som sprer seg 

0000-00-00
Årets siste samling for industriklyngen ACT - Arctic Cluster Team samlet over 80 personer fra hele landet. Næringsminister Jan Christian Vestre åpnet med en «Wow-hilsen» og var tydelig imponert over resultatene som klyngen kan vise til. 

Ideen som startet som et samarbeid mellom tre bedrifter, har i løpet av få år vokst til å bli over 100 medlemmer og et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for grønn omstilling.   

Klyngesamarbeid er samspill mellom bedrifter, akademia, investorer og samfunnet. Dette arbeidet er avgjørende for å få til store omstillinger; for alle må bidra hvis målene i Prisavtalen skal nås. Visjonen til ACT er å skape bærekraftige løsninger for Nord-Norge, Paris og hele verden, og her er de godt på vei.  

 

– Nylig ble det klart at klyngen har fått tittelen Norwegian Center of Expertise. Det beviser blant annet at klyngen er en driver for bærekraftig omstilling og utvikling av nye grønne verdikjeder. Denne tittelen gis til klynger med et høyt nivå av ekspertise, konkurransefortrinn og innovasjon innenfor sin sektor, forteller klyngeleder Monica Paulsen. 

 

Klynger bidrar til suksess 

I sin tale til ACT, forteller næringsminister Jan Christian Vestre om hvorfor klynger står sentralt i den grønne omstillingen: «Bedrifter som er med i klynger realiserer sitt potensial i større grad. De er i front på ny kompetanse, teknologi og ikke minst nye forretningsmodeller. De har høyere verdiskapning og de tiltrekker seg flere investeringer.» 

 

Målrettet og strategisk arbeid 

Under klyngesamlingen kom det fram at partnerskapet har utløst over 1 milliard norske kroner til innovasjon. Disse midlene bidrar til å etablere nye grønne verdikjeder i prosessindustrien, og klyngeleder Monica Paulsen sier at det er et resultat av et strategisk og målrettet arbeid i partnerskapet.  

 

– ACT jobber for å styrke innovasjonsevnen og er godt på vei til å nå målet om 50 traineer og 10 PhD-kandidater. Vi kan allerede telle 49 traineer i klyngebedriftene og 13 stipendiater eller ansettelser med PhD. Innovasjon, rekruttering og etablering av sterke kunnskapsmiljøer er avgjørende i utviklings- og omstillingsarbeid.  

 

– Her har styringsgruppen satt en god retning for arbeidet. Deres høye industrielle kompetanse har vært med på å posisjonere klyngen hele veien, og innsatsen fra partnerskapet har resultert i at vi overpresterer på våre interne målsettinger. Dette gjør at bedriftene er bedre rustet til å nå hovedmålet om nullutslipp og nullavfall.  

 

Flere samarbeid for å skape en bærekraftig fremtid 

Nå har klyngen også fått fire år til med finansiering til en egen EU-rådgiver. Det er gode nyheter for klyngens fremtid. 

 

– Vi løfter blikket vårt mot Europa for å posisjonere oss for større samarbeidsprosjekter. Vi er overbevist om at det finnes europeiske muligheter for finansiering, kompetanse og samarbeid som i enda større grad kan akselerere nye bærekraftige løsninger for Nord-Norge, Paris og hele verden!  

facebook

Siste nytt