Thomas Bentzen og Silje Falch
Thomas Bentzen og Silje Falch forteller at du fremover kan bruke mobiltelefonen til 3D-printing av utstyr til industrien. Foto: Mye i media.

Revolusjonerer industrien med delingsplattform

0000-00-00
Locat3d fra Mo i Rana er i ferd med å endre hvordan industrien utnytter sine ressurser. Med en plattform som kobler små og store bedrifter, skaper de muligheter for å dele kostbart produksjonsutstyr – en løsning som kan spare både tid og penger, samtidig som det fremmer bærekraftige prosesser.
– Det er veldig mye kostbart produksjonsutstyr som står ubrukt mye av tida, eller som har mye restkapasitet. Mindre bedrifter kunne ha trengt dette utstyret, men de har kanskje ikke kapital eller volum til å komme i gang med det. Da prøver vi å gjøre deres forespørsel interessant nok og levere det til større industri som har kapasitetsutstyr, forklarer daglig leder Thomas Bentzen.

Optimalisere ressurser
Plattformen fungerer på mange måter som en Airbnb som kobler bedrifter med behov for utstyr, reservedeler eller produksjonskapasitet med aktører som har ledig kapasitet. Dette gjør det mulig for småbedrifter å få tilgang til avansert utstyr uten å måtte investere i det selv, samtidig som større bedrifter kan optimalisere ressursene sine.
– Også de store bedriftene har behov for dette, for eksempel for å beskytte seg mot nedetid på eget utstyr, eller hvis de har sprengt kapasitet. Da kan de finne tilsvarende kapasitet så nært som mulig, sier Bentzen.

3D-printing
I tillegg til utstyrsdeling, er målet å gjøre avansert produksjon tilgjengelig for lokale aktører på en rask og enkel måte, gjennom 3D-printing.
– Hele ideen er at om noen få år, så er det eneste du trenger, en iPhone med LIDAR-linse for å gjenskape et produkt der du trenger det. Da skal du kunne ta bilde av det du ønsker å gjenskape, og få det produsert lokalt, sier Bentzen.
Selskapet startet faktisk med en idé om en app for 3D-printere, og har siden utviklet løsninger som kombinerer 3D-skanning, modellering og produksjon. Dette gjør det mulig å produsere deler og prototyper uten å måtte bestille fra utlandet. I stedet kan lokale ressurser utnyttes, noe som gir raskere levering og reduserte transportkostnader, samt forlenget levetid på produkter med lett tilgang til reservedeler.


Vokser seg større
Locat3d, som nå har tre fulltidsansatte, forventer å vokse til syv-åtte ansatte i løpet av det neste året. Veksten er muliggjort av investeringer fra to kanadiske investorer som ønsker å satse  på selskapet.
– Vi har vært veldig heldige. Og på grunn av veldig godt arbeid fra hele teamet, så har vi fått på plass to kanadiske investorer som reiste fra Toronto hit til Mo i Rana. De har nylig solgt et stort software-selskap for flere hundre millioner. De vet å bygge software, og de har litt bakgrunn fra industrien også. Så da har vi sikra oss penger og ekstra know-how for videre utvikling, forteller Bentzen.

Lansert
Med finansiering på plass har utviklingen av plattformen skutt fart, og selskapet lanserte nylig sin første brukbare versjon for et begrenset antall pilotbrukere.
– Alle bedrifter som tar i bruk plattformen i november og desember, blir registrert som pilotbrukere frem til vi når en grense på 200 selskaper. De får betydelige fordeler for hele 2025 og vil ha stor påvirkning på hvordan vi justerer og bygger tjenesten videre. Fra midten av januar blir plattformen offentlig tilgjengelig under ordinære betingelser for alle bedrifter som har produksjonskapasiteter eller behov for reservedeler og prototyping. Det er mange bedrifter som allerede har meldt sin interesse, sier Bentzen.
Startupen fikk også plass blant de 15 beste oppstartsbedriftene i Arktis Innovasjon Norges program The Ones 2 Follow og deltok i november på Europas største investorkonferanse, Slush i Helsinki.



 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt