venture north
Foto: Mye i media

Ønsker nye bedrifter og industri velkommen

2021-09-14
Se mot nord! Her har vi alle forutsetninger for å lykkes i den grønne omstillingen. Vi må synliggjøre våre fortrinn, som industrikompetanse, tilrettelagt infrastruktur og ikke minst grønn og rimelig kraft. Det er det de som jobber i prosjektet Venture North ønsker å oppnå: At større bedrifter ser verdien og etablerer seg i Rana-regionen.

Kommuner og bedrifter på Nord-Helgeland har gått sammen om et større prosjekt som kan gi et betydelig bidrag til utvikling av regionen inn i det grønne skifte. Gjennom å vise fram attraktive næringsarealer og samtidig fortelle om fordelene ved å etablere virksomhet i regionen, håper partnerskapet bak Venture North å tiltrekke seg investorer og bedrifter som vil skape bærekraftige arbeidsplasser her.
 

Viser fordelene

I første omgang har de satt i gang med kartlegginger og analysearbeid, samt etablert ei informativ nettside på engelsk, hvor ledig næringsareal, de største næringene og fordelene ved å etablere virksomheter i regionen beskrives. Fordelene som trekkes fram er blant annet:

  • god tilgang på ren og rimelig kraft,
  • en veletablert industrikultur,
  • ei sterk havbruk- og oppdrettsnæring,
  • god infrastruktur på vei, bane, båt og fly
  • stort logistikkmiljø
  • kaldt klima, som er en fordel for enkelte industrier
 

Et profesjonelt vertskap

– Prosjektet Venture North handler også om å se på hvilke grep vi kan gjøre for å bli en bedre vertskapskommune.  I praksis handler det om å utvikle en mer profesjonell tilnærming til innkomne henvendelser, det vil si et profesjonelt mottaksapparat som kan tilby relevant informasjon på ulike språk. Samtidig handler det om å markedsføre og synliggjøre regionens fortrinn til nasjonale og internasjonale markeder.  Vi må være kjent for å bli valgt. Det forteller prosjektleder Annfrid Olsen i Rana kommunes næringsetat, Rana Utvikling (RU).
 

Prosjektet har et bredt partnerskap av både private og offentlige aktører.
 

– Dette er et godt utgangspunkt for å lykkes i arbeidet, og ikke minst videreutvikle måten vi jobber med næringsutvikling i regionen, sier Olsen.
 

Fått henvendelser

Fortrinnsvis ønsker prosjektgruppa å tiltrekke seg virksomheter som kan styrke eksisterende næringer, eller bidra til utvikling av nye næringer i regionen. De ser etter virksomheter som kan lykkes i regionen og som kan bidra til utviklingen i det grønne skiftet.
 

– Vi har allerede fått henvendelser fra flere aktører og erfart hvilke krav og forventinger de har. Dette er svært nyttig for oss slik at vi kan skreddersy tilbudet i tråd med behovene som etterspørres fra nasjonale og internasjonale virksomheter, forteller Olsen.
 

– Bruk informasjonen vår

Hun understreker at informasjon som Venture North utvikler også er tilgjengelig for næringslivet som allerede er etablert her.


– Jeg oppfordrer dem til å bruke det både til egen utvikling, men også i møte med eksterne virksomheter, som kunder og leverandører.
 

Venture North tilbyr:

  • Informasjon og data om regionale og bransjespesifikke forhold.
  • Bistand til å identifisere ledige areal i regionen.
  • Nettverksbygging, både offentlig og privat.
  • Planlegging og gjennomføring av forretnings- og delegasjonsbesøk.
 

Konkurransekraft

– En sentral del av prosjektet er å jobbe målrettet mot større nasjonale og internasjonale virksomheter som kan styrke eksisterende næringsliv, samt tilføre nye arbeidsplasser og kapital til regionen, forteller Olsen.
 

Nye etableringer vil ha behov for en rekke tjenester og tilbud, både under etablering og når de er i drift. Dette vil kunne generere mer aktivitet og inntekt for eksisterende næringsliv.
 

– Slik jeg ser det har vår region mye å tilby, med alt fra verkstedbedrifter, kompetanse og FOU, tjenester innenfor konsulent- og servicenæringer, til ulike type leverandører av innsatsfaktorer.
 

Hun oppfordrer næringslivet i regionen til å ta kontakt med prosjektgruppa dersom de har innspill, eller ser et mulighetsrom for nye virksomheter eller næringer.
 

– Vi er attraktiv region for etableringer, det er FREYR er godt eksempel på. Det gjøres mye bra som vi skal videreutvikle og bygge videre på, sier prosjektleder i Venture North, Annfrid Olsen i RU.
 


OM VENTURE NORTH

  • Et treårig prosjekt med ett bredt partnerskap av både private og offentlige aktører: som kommunene Rana, Lurøy, Nesna og Hemnes, Mo Industripark, Rana Gruber, FREYR, Kvarøy Fiskeoppdrett, DNB, SINTEF, MOMEK, KPH og MBA.
  • Styringsgruppa består av rådmenn i partnerkommunene
  • Er et prosjekt i etablert av Rana Utvikling i samarbeid med nabokommunene med mål om å tiltrekke seg investorer og virksomheter fra Norge og utlandet.
  • Rana Utvikling er prosjekteier og prosjektleder
  • Det er etablert et strategisk samarbeid med «Invest in Bodø», Nordland Fylkeskommune og Invest in Norway.
  • Webside: venturenorth.no
Venture North
facebook

Siste nytt