Kirkens bymisjon etablerer seg i Mo i Rana
Kirkens Bymisjon avdekker nød, og gjør noe med det. De arrangerer arbeidstiltak, helsehjelp, eldreomsorg, tiltak mot fattigdom, de er gatenært, driver flerkulturelt arbeid og mye mer i mange byer over hele Norge.
Fjorårets TV-aksjon het Mindre alene, sammen. Midlene som ble samlet inn er blant annet brukt på å opprette nye lokasjoner. To av disse er på Helgeland.
I Mosjøen startet de opp 6. september, og i Mo i Rana starter de opp så snart de har en ansatt på plass.
– I Mosjøen er hovedmålgruppen rettet mot rus og psykisk uhelse. Dette er hovedsakelig et tilbud til dem som faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Målet vårt er å fylle dagene deres med noe som oppleves meningsfylt. De får tjent sine egne penger og det er viktig. Det blir som et slags mestringsverksted, sier Olav Karlsen, avdelingsleder for Kirkens bymisjon, avdeling Helgeland.
Tilbudet har blitt godt mottatt og for forbrukere er det et sted de ønsker å være.
– I Mo i Rana er det viktig for oss å være i sentrum og være gatenær.
I samarbeid med en ressursgruppe har vi sett på hvilke behov som allerede dekkes i Mo i Rana, og sett at det mangler et tilbud til kvinner. De vil dermed bli hovedmålgruppen vår. Men, det er viktig for oss å poengtere at vi er åpen for alle. Uansett hvem du er, hvem du tror på eller hvem du liker. Det er rom for alle, sier Karlsen.
I Mosjøen har de fått etablert et populært gatelag, og de håper det er mulig å etablere et lignende tilbud i Mo i Rana.
– Et gatelag er en viktig ettervernsarena for folk som har vært i rusrehabilitering eller fengselssoning. Dette blir en arena hvor man finner nye venner, og føler tilhørighet.
– Vi har meldt oss inn i næringsforeninga for å synliggjøre oss og vise hva vi gjør. Vi samarbeider mye med næringslivet og opplever at næringslivet vil delta på meningsfylt arbeid, forteller Karlsen.
Kirkens bymisjon avdeling Helgeland, er i en treårig prosjektperiode, finansiert av midlene fra TV- aksjonen, men målet er å få etablert en bærekraftig, økonomisk grunnmur for å kunne fortsette arbeidet, også i framtiden.