blyanter

Industrien får tilbake industriteknologi, men kulturnæringen frykter rekrutteringsproblemer

2020-12-17
Fylkesrådet la nylig frem sitt vedtak til den fireårige tilbudsstrukturen på videregående skole i Nordland.
Tidligere har fylkestinget behandlet sak om tilbudsstruktur i desembertinget hvert år. I år tok fylkestinget stilling til strukturen i et lengre perspektiv, for perioden 2021-2024.

Må kutte i tilbud

Fylkesrådet ønsker med sin struktur for videregående utdanning i Nordland i større grad å se på regionene som en helhet. Synkende elevtall gir mindre ressurser til videregående skoler. Å kutte nær en halv milliard kroner gir endringer, og å ha de fleste fagene på alle skolene mener de ikke lengre er mulig.

Store endringer for enkelte

Nordland fylkesting har vedtatt flere endringer ved Polarsirkelen VGS i Mo i Rana fra skoleåret 2021-2022. To endringer som får konsekvenser for næringslivet er gjenoppretting av industriteknologi VG2, og nedleggelsen av Kunst, Design, Arkitektur (KDA).

Vanskeligere rekruttering

Med nedleggelsen av KDA forsvinner enda en mulighet for å kombinere praktiske/estetiske fag med studieforberedende utdanning, og behovet næringslivet har for denne kompetansen har ikke blitt mindre siden linjene ble vedtatt nedlagt. Bransjegruppen for markedsføring og kommunikasjon ved Ranaregionen næringsforening har uttalt at KDA-linjen må opprettholdes og sikres for fremtiden. Bransjegruppen peker blant annet på det faktum at Rana kommune huser den største grupperingen av kreative næringer innenfor fagfeltene design, illustrasjon, arkitektur og kunst på Helgeland. I flere nabokommuner på Helgeland er det også viktige bedrifter innenfor disse bransjene, som er avhengig av å ha denne typen utdanning i nærheten. Med nedleggelsen som ble vedtatt i desember, er den eneste utdanningen innenfor KDA lagt til Bodø, og at dette vil føre til store utfordringer for de kreative næringene.

– Jeg tror muligens at flertallet i Ranaregionen ikke forstår hvor stort problemet er for kulturnæringene, at denne typen linjer legges ned og flyttes til Bodø, sier Iren Beathe Teigen, som er daglig leder og designer hos Spiren Design og medlem av bransjegruppen.

I sin uttalelse i saken sier bransjegruppen videre: «Næringslivet på Helgeland er helt avhengig av å kunne rekruttere til bransjen fra egen region, for å kunne fortsette sin vekst. Å konkurrere om rekruttering fra Bodø, andre regioner i Norge eller utlandet er svært utfordrende, og vil gi et «etterslep» for næringen som er uheldig. Helgeland har et solid miljø med prosjekter som leveres både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Kulturnæringen som helhet utøver et svært viktig samfunnsbidrag innenfor vekst og utvikling av vår region.»

– Det vil bli svært vanskelig for oss som næringsaktører å rekruttere arbeidstakere i framtiden. Mye verre enn det har vært fram til nå, fortsetter Teigen.
– Det er verdt å merke seg at en samlet kreativ bransje står bak bransjegruppens uttalelse. Alt fra kunstnere, grafikere, filmproduksjonsselskap, arkitekter og illustratører, avslutter hun.

Industriteknologi gjenopprettes

Det kom heldigvis også positive nyheter fra fylkestinget. Siden industriteknologi VG2 i Rana ble vedtatt nedlagt har industribedrifter og kommunen har stått sammen om kravet om å få linjen tilbake.

– Industrien i Rana står for rundt 20 prosent av verdiskapningen i Nordland fylke. Mo Industripark har 108 bedrifter som til sammen har rundt 2400 ansatte, med en omsetning på 7 milliarder. Siden linjen ble lagt ned i 2017 har industribedrifter slitt med å rekruttere lærlinger lokalt. Vi er derfor svært glade for at Fylkestinget har vedtatt å gjenopprette Industriteknologifaget, sier daglig leder i Ranaregionen Næringsforening, Ingvild Skogvold.

Innspill fra næringsforeningen

2. oktober sendte Ranaregionen Næringsforening sine innspill til fire- årig VGS-struktur hvor de oppfordret fylket til å gjenopprette Industriteknologi (VG2), Transport og logistikk, og Kunst, design og arkitektur (KDA).

– Selv om vi er veldig fornøyd med at vi har fått industriteknologi tilbake, så fikk vi dessverre ikke gjennomslag for alt. Med synkende elevtall er det vanskelige prioriteringer som må g jøres av fylkespolitikerne. Vi ser samtidig at de fleste elever ikke flytter langt for å gå på videregående. Når en linje forsvinner, så velger de heller noe annet. Vi er helt avhengige av et variert og attraktivt VGS-tilbud over hele Helgeland, som er tilpasset næringslivets behov.
Kompetanse
facebook

Siste nytt