Bente-Lill Drage Kvitnes. Foto: Mye i media AS.
Gleden med håndverket
– Mange kaster klær fordi de er blitt for store, for små eller slitt. Men det er utrolig mye som kan fikses og endres.
Selv om hun er utdannet klesdesigner, er reparasjon en interesse hun har hatt med seg.
– Man lærer ikke å endre eller reparere under utdannelse. Dette må man ha interesse for og lære av erfaring. Foreløpig finnes det lite bøker og fagkunnskap om stopping, reparasjon, omsøm og lignende. Men jeg velger gleden med handverket foran veldig mye annet.
Kvitnes startet systudio i 2005 da hun flyttet fra Hønefoss til Oslo.
– Det har vært en glede å være på jobb hver dag. Ikke alltid like mye å gjøre, men alle gode samtaler, faste kunder og ting som skaper glede, har vært en pådriver. Jeg brukte tre år på å bestemme meg for å flytte nordover, fordi kundene gav meg så mye.
I flere år pendlet hun mellom Hemnesberget og Oslo, med symaskinen og oppdrag i kofferten.
– Til slutt ble det for slitsomt, så da var det bare å ta det siste flyttesteget.
Sying med mening
Selv om hun i bunn er klesdesigner, er hun samtidig en motvekt til «bruk-og kast» stemplet som klesbransjen i stor grad lever med.
– Før var det billig å sy selv, men de siste tiårene har gitt oss billige klær som gjør «bruk og kast» mentaliteten høyere.
Bente-Lill Drage Kvitnes tar også sjeldne og mer spesielle oppdrag:
– Jeg er i gang med å lage voksensmekker til eldre. At de skal sitte med håndduker foran seg når det er familiemiddag, søndagsmiddag eller julebord på senter eller hjemme, synes jeg er uverdig. Det handler om å vise respekt. Det å kunne få ros og høre "så fin du er" betyr mye for et menneske hele livet.
Hun har også sydd klær til funksjonshemmede.
– Det har spart pleiere for opptil to timers jobb hver dag. Da er klærne plutselig et arbeidsverktøy, og besparelser i både økonomi og timer.
Neste mål er samiske drakter.
– Jeg gjør også og enkelte interiøroppdrag, for eksempel lampeskjermer. Det er bare å spørre, sier hun.
Må stole på seg selv
– Av og til savner jeg noen å diskutere med. Det er flere veier til målet, farger, stoffer og lignende. Men stort sett kommer løsningen. Jeg må bare stole på meg selv.
– Hva betyr det for din bedrift å være medlem i interesseforeninger som Okstindan natur- og kulturpark og Ranaregionen Næringsforening?
– Det gir en mulighet til å synes, presentere seg og bedriften til det markedet som ligger her. I tillegg til at jeg har mitt studio på Hemnesberget, kan jeg også betjene kunder på Mo. Jeg henter gjerne oppdrag fra kunder som har bruk for mine tjenester. Selvsagt bedrifter i klesbransjen, men også privatpersoner som har behov for min hjelp.
Medlemsprofiler