Ingvild Skogvold
Ny daglig leder for Ranaregionen Næringsforening, Ingvild Skogvold. Foto: Mye i Media

Fra Vålerenga til Helgeland

2020-10-07
Ingvild Skogvold overtok roret i Ranaregionen Næringsforening i vår. Hun kommer fra stilling som strategisk rådgiver for generalsekretær i Norsk Folkehjelp. En medlemsorganisasjon med over 100 lokallag i Norge og aktivitet i 35 land.
– Jeg har god erfaring med organisasjonsarbeid. Jeg er derfor vant med å fokusere på medlemmenes interesser. Det er viktig for meg, sier hun.
– Her i Mo i Rana har man alt fra store hjørnesteinsbedrifter innen industri til små frisørsalonger. Jeg er opptatt av at næringsforeningen er til for våre medlemmer. Vi skal ivareta interessene til hele medlemsmassen, legger hun til.

GODT BEVART HEMMELIGHET

Sammen med mann og to gutter på 2 og 5 år, har hun flyttet fra Oslo til Utskarpen. Her har de venner og familie.
– Mannen min er fra Utskarpen, og jeg har vært her på besøk mange ganger. Her er det helt fantastisk, så jeg har allerede vært en god ambassadør for Ranaregionen i flere år, forteller Skogvold.

– Det er så mye spennende som skjer her. Industrien har fokus på sirkulær økonomi. På dette området ligger de helt i front og jeg tror de vil bli en viktig drivkraft i omstillinga som samfunnet nå skal igjennom. Naturen er helt fantastisk og vi har verdens vakreste kyst.

Men, kanskje er Ranaregionen en godt bevart hemmelighet?
Da Ingvild delte nyheten om sitt kommende Nordlandseventyr med venner og kollegaer sørpå, var reaksjonene nesten utelukkende positive, men mange visste ikke at Rana har klart å bygge videre på en stolt industriarv og utvikle et fremtidsrettet næringsliv. At mange av løsningene som etterspørres for grønn omstilling allerede finnes her. Om hvordan Nasjonalbiblioteket er verdensledende på digitalisering av kulturarv, og industriparken i front på sirkulærøkonomi. Og ikke minst at regionen har et blomstrende kulturliv med festivaler som Smeltedigelen, Hemnesjazz, Trænafestivalen, Verket, Sjyen og Vinterlysfestivalen.

SAMFUNNSENGASJERT

Ingvild har en spennende bakgrunn. Hun har vokst opp i Italia og Nederland, og flyttet til Bærum som 12-åring. Hun flyttet etterhvert til Oslo hvor hun studerte internasjonale studier på Blindern og tok deretter master i midtøstenstudier i London.

I jobben som strategisk rådgiver har hun samlet verdifull erfaring i påvirkningsarbeid innen politisk utvikling, med kampanjer og mobilisering av medlemmer.

Hun er over gjennomsnittlig samfunnsengasjert og er en sånn person som liker å lese vedtektene.
– Jeg er opptatt av at det skal være ryddig og ordentlig i en organisasjon. Nå gleder jeg meg til å bli kjent med de dyktige menneskene, bedriftene og bransjegruppene.

INGEN VANLIG OPPSTART

Ingvild fikk ei ekstra utfordring i fanget da hun startet i den nye jobben.
– Jeg var på intervju for jobben dagen før Bodø lufthavn stengte, og således visste jeg hva som kom. Jeg fikk derfor litt tid på meg til å forberede meg på at det ikke ble en helt vanlig oppstart. På toppen av dette viste det seg også at flytting under en global pandemi heller ikke var det enkleste å få til, smiler hun.

– Jeg fulgte med på det arbeidet som ble gjort fra RNF. De satte ned krisestab og hadde veldig fokus på å følge medlemsbedriftene og de ulike bransjene tett, og få videreformidlet hva som var viktig for dem. Jeg skjønte at det ville bli viktig å fortsette dette arbeidet, fortsetter hun.

– Vi har fortsatt fokus på dette, men nå i kombinasjon med et noe mer normalisert hverdag. Det uvanlige har nå blitt hverdagslig, og vi må nok sannsynligvis leve med situasjonen en god stund, sier Skogvold.

FORTSATT BEKYMRET

Analyser gjort av Helgeland Sparebank, samt næringsforeningens egne undersøkelser viser at de verste prognosene heldigvis så langt ikke har slått til. I forhold til det man fryktet i mars/ april, går det relativt sett ganske bra med store deler av næringslivet i regionen.

– Det jeg fortsatt er veldig bekymret for er de bransjene som lever av at vi skal møtes. De som skal skape gode opplevelser og samle oss, i en tid der man skal holde avstand. Uteliv, serveringssteder, hoteller, reiseliv og kultur. Det er disse som er hardest rammet, og som står i mest usikkerhet, sier Skogvold.

– Koronaen har ikke rammet alle likt. Det har truffet ulike bransjer ganske forskjellig. Det er en tilnærmet umulig situasjon for mange, og det er imponerende å se hvor mange som fortsetter å stå på. De prøver ulike konsepter, er superkreative og prøver hele tiden å gjøre det beste ut av det i en utrolig krevende situasjon, legger hun til.
– Og så vil jeg si at det ligger et ansvar hos både publikum og bedrifter. Vi må huske å støtte opp om dem nå. Hvis ikke, kan det være vi ikke har dem lengre når pandemien er over. Det er jo slik at det heller ikke finnes noen som kan si oss hvor lenge dette varer, sier hun videre.

STØTTER MEDLEMMENE

Mange av medlemsbedriftene har allerede vært i kontakt med Ranaregionen Næringsforening i forbindelse med koronakrisen som fikk store konsekvenser for lokalt næringsliv i mars.

– Vi vet at denne situasjonen kan komme til å vare en stund. Næringsforeningens aller viktigste oppgave nå er å stå på for å støtte våre medlemsbedrifter gjennom krisen. For uten alle de fantastiske menneskene som står på hver eneste dag for å skape og bidra til samfunnet, går vi alle tunge tider i møte, poengterer RNFs nye leder.

Nært samarbeid mellom helsefaglige myndigheter og næringsliv er viktig. Samtidig vil hun se framover og planlegge for tiden som kommer.

– Ranaregionen skal bli mer bærekraftig og mer attraktiv. Vi jobber derfor videre med flyplass, batterifabrikk, dypvannskai og andre viktige prosjekt, sier hun.

– Når det røyner på må vi stå sammen og støtte hverandre. Jeg vil fortsette det gode arbeidet som har blitt satt i gang for å støtte næringslivet i en svært krevende tid, fortsetter hun.

EN FANTASTISK JOBB

– Det å sette seg inn i denne jobben er helt klart et stort og omfattende arbeid. Jeg har en bratt læringskurve foran meg, og gleder meg til å bli bedre kjent med hele næringslivet i Ranaregionen. Vi har en veldig variert medlemsmasse fra Rana, Hemnes og Nesna, der mange forskjellige bransjer er representert. Det er en fantastisk jobb, for jeg får jo møte spennende bedrifter og positive, dyktige folk overalt. Fortsatt er det mange igjen som jeg gleder meg til å treffe, sier Ingvild.
– Jeg er nå i gang med å møte bransjegruppene som ble satt ned i forbindelse med Covid-19 og diskutert hvordan næringsforeninga kan være støttespiller fremover, fortsetter hun.

– Det har vært en bra sommer for mange, både innen reiseliv, servering og hoteller, og også for handelsnæringen. Nå er det viktig at vi alle sammen fortsetter å støtte opp om det lokale næringslivet, ved å handle lokalt og gå ut for å spise. Kanskje kan bedrifter se på mulighetene for å ha «Covid-vennlige» julebord. Vi trenger jo ikke å avlyse alt, selv om vi har de begrensningene vi har. Vi kan ikke slutte å leve, sier hun.

TRYGT

– Jeg merker at fokuset kanskje er i ferd med å endre seg litt. Smittevern og vern om liv og helse er fortsatt det absolutt viktigste, men innenfor de begrensningene er det fortsatt mange muligheter, sier Skogvold.

– Det er trygt å gå i butikken, det er trygt å spise på restaurant og det er trygt å ha seminarer og møter, så lenge man holder seg til reglene, avslutter hun.
Organisasjon
facebook

Siste nytt