Haf
Bærekraft i praksis: HAF håndterer hele avfallskjeden. Her med daglig leder Merethe Aasen og driftsoperatørene Pål Tore Bjerkli og Jonny Jensen. Foto: Mye i media.

Fra avfall til ressurs: HAF styrker bærekraften i regionen

0000-00-00
Helgeland Avfallsforedling (HAF) er en viktig samfunnsaktør på Nord-Helgeland, med ansvar for innsamling og håndtering av avfall fra både private husholdninger og næringsaktører i seks kommuner.
Fra hovedkvarteret på Røssvoll sørger HAF for at materialer som folk og bedrifter kaster, behandles slik at de kan holdes i kretsløpet og bidra til den sirkulære økonomien.

– Vårt mål er å sikre at ressursene beholdes i omløp og ikke går tapt. Det er avgjørende for bærekraften i regionen vår, sier daglig leder Merete Aasen.

Håndterer alle ledd
HAF har 21 ansatte fordelt på sitt hovedmottak på Røssvoll og sine lokasjoner i Vika og andre kommuner. Fra renovasjon og septik-innsamling til driften av returpunkter, håndterer HAF alle ledd i avfallskjeden for å sikre en miljøvennlig og effektiv behandling. I tillegg til å håndtere avfallet lokalt, sender de resirkulerbare materialer til spesialiserte anlegg så langt unna som Tyskland og Sverige.

– Vi ser at vi kunne redusert transportbehovet betydelig ved å finne aktører som kunne utnytte våre avfallsfraksjoner så lokalt som mulig. Dette er en av grunnene til at vi har meldt oss inn i næringsforeningen. Samarbeid med lokale bedrifter kan gi nye muligheter for gjenbruk og ombruk her i regionen, forteller Aasen.

Finne gode løsninger
Som et selskap i kontinuerlig utvikling har HAF flere prosjekter gående for å forbedre materialgjenvinning og oppfylle nye krav til avfallshåndtering.

– Vi ligger på 44,6 prosent materialgjenvinning i dag, men må nå 60 prosent innen 2030 for å møte nasjonale mål. For å lykkes med dette må vi finne gode løsninger i samarbeid med både privatpersoner og bedrifter, sier Aasen.
HAFs medlemskap i Ranaregionen Næringsforening gir dem et verdifullt nettverk der de kan bygge relasjoner og finne lokale løsninger for avfallshåndtering.

– Gjennom næringsforeningen kan vi møte lokale aktører og undersøke om noe av avfallet vi sender langt av gårde, kan brukes i lokale prosesser. Vi ser også verdien av å samarbeide om bærekraftstiltak som kan gjøre det enklere for bedrifter og offentlige virksomheter å redusere avfallet sitt, sier Aasen.




 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt