terrateam
Daglig leder Jens Rønning og avdelingsleder Reidun Sundvor i Miljøteknikk Terrateam viser fram støvet som nå er samlet til en håndterlig pellets.

Fra avfall til ressurs

2019-10-02
Hos Miljøteknikk Terrateam tar de støvet fra industrien og putter det tilbake i verdikjeden. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

Det er grunnstoffet sink Miljøteknikk Terrateam er på jakt etter. Støvet fra blant annet produksjonen til Celsa, inneholder 30-40 prosent sink, og det er det som gjør det lønnsomt å ta vare på støvet. At støvet inneholder en verdi er veldig bra, for det er mye av det.
 

STØV BLIR PELLETS
 

– Vi tar imot 2-3 lastebiler med støv fra Celsa om dagen. Det samler vi opp i en stor beholder før det prosesseres til små pellets. Pelletsen gjør støvet håndterbart og mulig å sende videre. Det forteller daglig leder hos Miljøteknikk Terrateam AS, Jens Rønning.
 

Pelletsen mellomlagres i de gamle gruvene i Mofjellet. Når MiljøteknikkTerrateam har produsert tilstrekkelig nok pellets til å fylle en båt, sendes det til Tyskland. Her går pelletsen igjennom en smelteprosess som tar ut sinkoksid. Dette selger tyskerne videre til flere land, blant annet Norge. Her gjennomgår sinkoksiden en smelteprosess, slik at man får ut sinkmetall.


– Sinkmetallet brukes til blant annet galvanisering av andre metaller, foreksempel stål. Det innebærer at metallet får et belegg som gjør at det er bedre beskyttet mot rust, sier Reidun Sundvor som er avdelingsleder for forskning og utvikling hos Miljøteknikk Terrateam.

AVFALL BLIR VERDI

Bedriften sender cirka 8000 tonn pellets av industristøv fra kai i Rana til Tyskland i året.
Dette er kun ett eksempel på hvordan Miljøteknikk Terrateam bidrar til sirkulær økonomi, og på sitt vis sørger for at deler av et avfall kommer inn i en verdikjede igjen.

Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt