byutvikling
Prosjektutvikler Marlene Jordbru i Eiendomsselskapet Ranheim og styreformann Roger Håkonsen i Zar Eiendom. Foto: Mye i media AS.

De vil bidra til pene bygg og aktivitet i byen

2021-11-01
Som et ledd i prosjektet «Bærekraftig Byutvikling Mo i Rana» er det satt sammen ei ressursgruppe bestående av gårdeiere, eiendomsutviklere og kommunen. Dette skal sikre at viktige aktører på området drar i samme retning, når byen skal bli mer attraktiv og fylt med enda flere aktiviteter.
 

Penere fasader på bygninger, flere boliger, møtesteder, spisesteder og grøntområder for å skape en mer attraktiv by. Ressursgruppe for eiendomsutviklere og gårdeiere er helt i startfasen av samarbeidet sitt, men er allerede enige om mange ting de ser for seg vil løfte Mo i Rana – et arbeid som er helt nødvendig nå som det er ventet stor tilflytting.

Et nytt utleiemarked

– Det er i hvert fall viktig å få bygd boliger, for det skrikes etter utleieboliger nå.

Det sier styreformann Roger Håkonsen i Zar Eiendom. Selskapet opplever allerede at det er mer flytting til Mo og har bokstavelig talt folk bankende på døra som vil leie.

– Et utleiemarked som er for lite allerede, gjør at dette merkes fort, sier han.

Håkonsen mener at å skaffe flere boliger til folk må være første oppgave til utbyggere og kommunen.

– Det kommer en annen gruppe utleiere hit nåenn vi er vant med. Folk som er villige til å betale godt for å bo fint. Disse leilighetene finnes ikke.

Både han og de andre i ressursgruppen, er opptatte av et godt samarbeid med kommunen for å sikre at aktørene tenker i samme retning om hvordan byen skal utvikles.

– Mange av gårdene i sentrum har i flere tiår vært brukt til noe annet enn det de er regulert til, typisk at det nå er leiligheter i andre etasje, mens det på 70-tallet var frisør eller kontor. Det må det være mulig å få lovliggjort dagens bruk av arealet, og dermed få fikset fasader og balkonger. Nå står flere bygg sentralt og forfaller, mener Håkonsen.

– Når behovet er så skrikende, kan det ikke bli brukt mange år på hver byggetillatelse. Vi trenger ei kommunal byggesaksavdeling som er med på å finne gode løsninger fort sammen med utbyggerne. Spesielt viktig er nybygg med utleieboliger, sier han.


Vil bidra til et godt sentrum

I tredje etasje på Amfi sitter senterleder Knut Skatland med flere planer klare for å få mer liv og røre i bykjernen.

– Gode resultater med byutviklingen krever et knallgodt samarbeid mellom Rana kommune, næringslivet og alle store eiendomsutviklere i Rana, og vi må sikre oss et tonevalg som er i verdensklasse. Det skal vi få til, sier Skatland som i gruppa representerer Olav Thon Gruppen, som i dag eier det tidligere Meyerbygget.

Han ønsker å legge til rette for mer aktivitet i byen, også om ettermiddager og kvelder. Amfi ønsker å bygge uteservering ved Meyerkafeen og utvide senteret med flere spisesteder og uteserveringer – alt i retning Jernbaneparken og Ranfjorden.

– Vi skal bidra til at sentrum blir veldig godt å komme til. Det gjør vi allerede i dag, med gode, fine butikker og at sentrene våre ser ordentlig ut. De er allerede pusset opp innendørs og vi synes det har blitt veldig bra.

Skatland synes diskusjonene i gruppa har vært gode og relevante.

– Jeg vil også skryte av det proffe opplegget fra prosjekteierne og fra prosjektlederen, sier han.

Nå ser han frem til fortsettelsen:

– Vi ligger jo midt i sentrum og er veldig opptatt av en pen bykjerne med liv og røre i. Vi skal være med på utviklingen og bidra med fremoverlente tanker i gruppa, sier Skatland.


Vare i mange år

– Forhåpentligvis gir dette byen et mer helhetlig inntrykk.

Prosjektutvikler Marlene Jordbru i Eiendomsselskapet Ranheim er en av deres representanter i gruppa. Hun mener ressursgruppa er en viktig samhandlingsarena å være med i:

– Rana er i vekst og vi må gjøre oss klare. På noen områder blir det viktig å jobbe raskt, men vi skal samtidig ha godt resultat. Dette er noe som skal vare i mange år, og da blir det viktig at det blir bra for de som bor her og de som kommer. For å skape en bra by blir det viktig med god kommunikasjon mellom oss som utviklere og kommunen.

Hun tror noe av det Eiendomsselskapet Ranheim vil ha fokus på i byutviklingen framover, er bærekraft i bygg og en grønnere by.

– Valg av materialer, valg av kilde til oppvarming, å legge til rette for å dele elbil og sykkel, sosial bærekraft som møteplasser hvor man kan treffes på tvers av generasjoner, eller treningsparker for å bidra til folkehelse. Jeg tror helt klart vi kommer til å se mer på det i våre neste prosjekter.

Gjenbruk av materialer i byggeprosesser, sirkulærøkonomi, grønn mobilitet og smarte nabolag var akkurat det som var tema under gruppens andre samling 10. september.

Jordbru tror ressursgruppa er nøkkelen som gjør at eiendomsutviklere og kommunen finner felles strategier for byen, og at dette forhåpentligvis gir byen et mer helhetlig inntrykk.

– Nye folk trenger boliger og vi trenger et mer attraktivt sentrum med flere aktiviteter, restauranter og kafeer. Så det er et kjempebra initiativ å ta tak i disse utfordringene nå, sier hun.


Gode tilbakemeldinger

Prosjektleder for BærekraftigByutvikling, Julie Myhre er veldig fornøyd med å ha fått Ressursgruppe for eiendomsutviklere og gårdeiere på plass, og hun har fått mange gode tilbakemeldinger på at prosjektledelsen har tatt dette initiativet.

– Eiendomsutviklere og gårdeiere er viktige aktører for byutviklingen vår. Det er de som skal bygge de fleste byggene og boligene. Da er det viktig at vi alle drar i samme retning, slik at vi sikrer en bærekraftig og attraktiv by, sier Myhre.

 

 

Fakta om prosjekt Bærekraftig byutvikling Mo i Rana:

 

  • To-årig prosjekt med Rana kommune og Ranaregionen næringsforening som eiere.
  • Finansiert av tilskudd fra prosjekteiere og Nordland fylkeskommune.
  • Prosjektledelsen ivaretas av Rana Utvikling med prosjektleder Julie Myhre.
  • Prosjektet har som mål å revitalisere og organisere byutviklingsarbeidet i Mo i Rana, slik at det kommer innbyggere, næringsliv og samfunnsaktører i hele regionen til gode nå og i fremtiden.
  • Det er fire satsingsområder: Kunnskap og bærekraft, arena for samarbeid, mobilisering og aktiviteter i sentrum.
  • Ressursgruppen for eiendomsutviklere og gårdeiere er en del av arena for samarbeid.
  • Prosjektet har også gjennomført en større spørreundersøkelse og medvirkningsprosess.
Byutvikling
facebook

Siste nytt