Celsa satser på hydrogen som klimabidrag
Foto: Mye i media.

Celsa satser på hydrogen som klimabidrag

2023-10-25
Celsa Armeringsstål ser på om hydrogen kan brukes som brennstoff og energibærer i stålproduksjonen, og dermed gi et betydelig mindre CO2-utslipp.
 Celsa har i sitt strategiarbeid satt klare mål for å redusere karbonavtrykket på sine produkter, noe som igjen vil gi positive effekter med hensyn til det generelle utslippet av CO2 fra denne typen industri.  Målsetningen er å være nede i null CO2-utslipp innen 2050 og nede i 50 prosent allerede i 2030. Derfor vurderer Celsa nå bruk av hydrogen og bygging av en ny ovn som et neste trinn på bedriftens miljøstige. 

– Vi ønsker en ovn som kan fyres med minst tre ulike energibærere, CO-gass fra Ferroglobe, naturgass og hydrogen. Olje som energibærer vil bli faset ut gjennom dette prosjektet.

Det forteller prosjektavdelingsleder Ketil Hauknes og teknisk sjef i valseverket, Henrik Limstrand.

– Med gass som brensel har vi mer kontroll på energidistribusjonen i ovnen. I tillegg vil den typen ovn vi nå vurderer, kalt vandrebjelkeovn, gi oss bedre mulighet til å styre kvalitetskiller i ovnen, forteller Hauknes. 

Dette er et svært kapitalkrevende prosjekt med store tekniske utfordringer. Arbeidet med avklaringer mot ulike leverandører, samt utarbeidelse av kostnadsoverslag, har allerede pågått i halvannet år. Prosjektgruppa håper å kunne ha et beslutningsgrunnlag klart i løpet av året.

– Vi legger stor vekt på innhenting av kunnskap og utforming av kravspesifikasjon, mye fordi den ovnen vi har i dag allerede er i verdenstoppen på energieffektivitet. Det gjør at den nye ovnen må tilfredsstille kravene i BAT-regimet (Best Available Technology), forteller Hauknes og Limstrand.

Det er viktig for Celsa Armeringsstål å være «fremst i skoen» gjennom å investere i prosjekter og kunnskap som kan gjøre industrien enda grønnere:

– Vi tenker framover og ønsker å tilby stål med lavest mulig karbonavtrykk til våre kunder, sier de to.

Bedriftens sine egne, høye klimamål og tydelighet når det gjelder bærekraft, er selvsagt også en sterk motivasjon til å redusere karbonavtrykket.

Realiseringen avhenger også av om Celsa får jevn tilgang til kortreist hydrogen. Derfor er det inngått en intensjonsavtale mellom Celsa og Statkraft, hvor Statkraft ser på muligheten for å produsere hydrogen i Mo i Rana. 

Fakta om hydrogen:
  • løftes fram som en viktig del av løsningen på fremtidens energiutfordringer. 
  • forventes å være en viktig del av fremtidens energisystem.
  • kan framstilles og brukes helt uten direkte utslipp av CO2.
  • I industrien kan hydrogen erstatte fossile energikilder som kull, gass og olje.

Kilder: forskning.no og Norsk energi
 
facebook

Siste nytt