– En spennende og fascinerende jobb i en region i utvikling 

– En spennende og fascinerende jobb i en region i utvikling 

2024-01-08
Danske Mads Qvist Frederiksen er administrerende direktør for Arctic Economic Council (AEC) i Tromsø, og flyttet ikke til Nord-Norges Paris grunnet skimuligheter og vandreturer i fjellet, men på grunn av en spennende jobb i en region i utvikling. 


AEC ble etablert i 2014 og er en arktisk næringslivsorganisasjon med medlemmer i 11 forskjellige land. Organisasjonen legger til rette for bærekraftig økonomisk utvikling i Arktis-regionen.   

Før han ble med AEC i mars 2021, jobbet Frederiksen med forretningsutvikling, produksjon, kommunikasjon, kapasitetsbygging, utviklingsarbeid, og som journalist.  
Den 26. januar kommer Frederiksen til Gallaria hvor han skal fortelle hvordan man kan selge Arktis til verden.  
 

Arktisk ekspedisjon 

Frederiksen er opprinnelig fra Danmark. Han har en Executive MBA fra Harvard Business School, en mastergrad i Midtøsten-studier fra Syddansk Universitet, og en bachelorgrad i journalistikk og samtidshistorie fra City University og Queen Mary, University of London. Frederiksen har bodd og arbeidet i Danmark, Norge, Algerie, Storbritannia, Iran og Afghanistan.   

– Jeg er født i lille flate Danmark som ikke kjennetegnes av storhet, fjord og berg. Men, i 2005 fikk jeg en unik mulighet til å delta i en arktisk ekspedisjon med organisasjonen Students on Ice. Vi seilte fra Island, via Grønland til Canada. Her svømte jeg blant isberg, så hvalrosser, blåhvaler og isbjørn - og ble betatt og fascinert av Arktis. Jeg så det dog ikke som et sted å arbeide den gang, sier Frederiksen. 

Den gang var det vill natur på menyen, ikke jobbmuligheter. Og etter ekspedisjonen i Arktisk begynte han å studere journalistikk, historie og tok en kandidat i Midtøsten-studier. 

– Jeg arbeidet på steder som Teheran, Kabul og Nairobi med bl.a. kapasitetsoppbygging av det lokale arbeidslivet. På et tidspunkt arbeidet jeg for NHO's danske søsterorganisasjon, Dansk Industri, og satt bl.a. med ansvaret for gruvedrift og infrastruktur-utviklingen på Grønland. Her ble jeg mer og mer opptatt av Arktis, noe som førte til at jeg i 2021 flyttet til Tromsø for å lede den internasjonale arbeidslivs-organisasjonen Arctic Economic Council. 


 

Vil bruke ressursene
 

Frederiksen har neste alltid jobbet i privat næringsliv. Noe han mener passer hans tålmodighet godt.
– Spesielt i Arktis er det et behov for hurtig og innovativ handling. Vi kan ikke stå og vente på andre. Den letteste måten å forutsi fremtiden på er ved å skape den - og det kan jeg se at mange næringer i nord gjør. De skaper fremtiden.

Verden står i en vanskelig situasjon. Ikke bare grunnet situasjonen i Ukraina, men på generelt grunnlag. 

– Som ringer i vannet merker vi det alle i et globalisert samfunn. En krig i Europa eller Midtøsten påvirker kraft- og matvareprisene i Mo i Rana. Vi står i en tid hvor det er polarisering, populisme og post-sannhet, samtidig blir vi nødt til å samarbeide globalt hvis vi skal løse de største utfordringer verden står overfor. Størstedelen av Arktis er i Russland og størstedelen av arbeidslivs-utviklingen skjer der, så man kan ikke ignorere dem, men man kan si ifra overfor dem, og det har vi gjort i AEC. 

Frederiksen mener at ressursene fra Arktis må brukes for å skape en bærekraftig framtid. 

– Vi har fisk til at mette en voksende global befolkning som bor i store millionbyer, vi har energi - tradisjonelt sett olje og gass - men i fremtiden også grønn energi som kan produsere hydrogen til fremtidens transportsektor. Vi har også råstoffer som vi skal bruke i det grønne skifte, sier Frederiksen.  

 

En del av løsningen
 

 

Han mener kunnskapen om Arktis er for dårlig. 

– Folk forbinder Arktisk med isbreer og isbjørner. Det bildet prøver vi i AEC å nyansere. Vi skal være bedre til å snakke oss opp enn ned. Og så skal vi huske at Mo i Rana ikke konkurrerer med naboene i Mosjøen eller Bodø, men konkurrer mot virksomheter i Delhi, Shanghai og Dubai. Som medlem av AEC tilbyr vi adgang til beslutningstakerne, vi tilbyr samarbeid med andre bedrifter fra Arktis og vi tilbyr en plattform for å kommunisere mulighetene i nord.
Men, også i Arktis har de noen velkjente utfordringer som begrenset infrastruktur, at det er vanskelig å tiltrekke seg investorer, og sist men ikke minst, rekruttering. 

– Det er derfor vi skal se på hvordan omverden ser på Nord-Norge og ikke hvordan vi ser på oss selv. Klimaforandringer, urbanisering og digitalisering kommer også til å påvirke oss alle, men Arktis kan også være løsningene på disse.
Den globale oppvarming skjer fire ganger raskere i Arktis enn andre steder og innen 2050 kommer verdens befolkning til å nå 9,7 milliarder. Hvis vi ikke gjør noe nå, blir det snart for sent.

 

 

Kvantesprang 

 

Temaet under neste års Gallaria er Kvantesprang.

– Vi snakker ofte om teknologiske kvantesprang, men på mange måter skal vi i nord også ta et indre mentalt kvantesprang og endre måten vi ser oss selv på. Vi skal kanskje legge janteloven til side - også selv om den la grunnlag for hvor vi er i dag. Et kjent sitat fra boken Leoparden lyder som følgende, "Hvis vi vil at ting skal forbli som de er, må ting endres.
" Det krever et kvantesprang.

– Tiden går fort, og vi må huske å sette det hele i en historisk kontekst. Vi må ikke legge alle eggene i én kurv eller gjøre noe forhastet. Vi må prøve å tenke fremover, og det opplever jeg heldigvis allerede at Mo i Rana gjør. Jeg er dypt imponert over alt det som samfunnet allerede har gjort for næringsliv og lokalsamfunn. 

Mono
facebook

Siste nytt