Gleder seg til å jobbe videre med forslagene
Fra venstre arkitekt og arealplanlegger Trine Jamtli, avdelingsleder Florian Kindl og arealplanlegger Guro Rørlien Hjerpbakk i Rana kommune. Foto: Mye i media.
 

Gleder seg til å jobbe videre med forslagene

2023-12-19
Disse tre i kommunen er klare til å teste ut noen av forslagene fra de to arkitektbyråene allerede til sommeren.
– Vi ser for oss å teste ut noen midlertidige byrom kommende sommer, men vi må få litt bedre oversikt før vi bestemmer oss for hva som skal testes. 

Det sier arkitekt og arealplanlegger Trine Jamtli i Rana kommune. Vi møter henne sammen med Florian Kindl, avdelingsleder ved avdeling for areal og miljø og Guro Rørlien Hjerpbakk, arealplanlegger.

Reaksjonene på, og bruken av disse midlertidige byrommene skal registreres, og blir en del av beslutningsgrunnlaget for om «rommet» skal realiseres eller ikke. 

– Utfordrer oss
Flere arkitektfirmaer deltok i en konkurranse om å utføre en mulighetsstudie for Mo i Rana. Vektlegging av blågrønne strukturer, grønne byrom og landskapsarkitektur var en del av ei ganske konkret bestilling fra Rana kommune. De tre kollegaene er veldig fornøyde med forslagene i mulighetsstudiene fra SLA og White: 

– De kom med nye refleksjoner som utfordrer oss til å tenke nytt, for eksempel rundt vegetasjon, ivaretakelse av nedbør og overvann, med tanke på skred og på folkehelse, sier Jamtli. 

Kollegaene synes SLA og White har svart godt på oppgaven, selv om mange av forslagene ikke kom som en overraskelse.

– Mulighetsstudiene går godt overens med mye vi allerede jobber med i vår langsiktige planlegging, sier arealplanleggerne Hjerpbakk og Jamtli.

– Så skal vi også ta med oss våre egne erfaringer om hvordan ranværinger bruker byen. Bruker vi for eksempel nedre del av byen mer enn øvre del, og har det noe med nærhet til butikker å gjøre, spør og tenker hun høyt. 

Støtteverktøy og samarbeid
De tror særlig studiene blir viktig i dialogen med andre aktører. 

– Den blir et produkt vi kan vise til, og som vi skal vektlegge og støtte oss på. Vi tror også det blir lettere å kommunisere ut planene for byutvikling i den videre dialogen med de vi trenger å samarbeide med. Da kan vi vise til denne studien som mange kjenner til, sier Jamtli.

For kommunen kan ikke sette forslagene ut i livet alene. De er avhengig av et godt samarbeid med flere aktører.

– De som må gjøre noe fysisk for å realisere forslagene, er i stor grad ikke kommunen. Vi er for eksempel ikke gårdeiere. Men vi vil være en pådriver for endring, sier Kindl.

– Vi må finne en samarbeidsform mellom grunneiere, kommunen og gårdeiere som gjør at alle vinner på det. Det er viktig at det er forankret hos alle parter, poengterer han. 

– Og så er det viktig at vi bygger slik at det kan ivaretas. Bygger vi en park, må vi også vite at kommunen kan vedlikeholde den. Det blir viktig å ha godt internt samarbeid mellom de ulike delene i kommunen, sier de tre kollegene enstemmig.

Mulighetsstudiene fra SLA og White blir en sentral del av Kommunedelplan for byutvikling som er under arbeid. Guro Rørlien Hjerpbakk leder arbeidet. Her kommer det også en høydeutredning, forteller hun.

– Kommunedelplanen blir forhåpentligvis ferdig i løpet av vinteren og vil ha et tidsperspektiv av ti år, sier hun.

Forutsigbarhet
De tre mener den nye kommunedelplan for byutvikling vil skape forutsigbarhet for befolkningen, og for aktørene som vil utvikle og bygge.

Kindl mener at den også vil gjøre det enklere for kommunestyret «å holde stø kurs» når de skal ta avgjørelser på området, 

– Mo i Rana trenger disse løsningene i mulighetsstudiene for å kunne vokse, avslutter han.

– Det er gode møteplasser mulighetsstudiene har tatt for seg. Nå må vi sette rammene for hvordan forslagene kan tas i bruk, med den effekten at byen brukes mer, biomangfoldet økes, at vi bruker overvannet smartere og ivaretar folkehelsen. Det blir som en vev som til slutt skal skape positive og helhetlige effekter, oppsummerer Jamtli.


Prosjekt Bærekraftig byutvikling Mo i Rana:
  • Skal revitalisere og organisere byutviklingsarbeidet i Mo i Rana slik at det kommer innbyggere, næringsliv og samfunnsaktører i hele regionen til gode nå og i fremtiden.
  • Er et samarbeid mellom Rana kommunes avdeling for areal og miljø og Rana utvikling AS, Ranaregionen Næringsforening og Nordland fylkeskommune.
Mono
facebook

Siste nytt