Mer samordnet byregion
Ole Petter Rundhaug, Rana Utviklingsselskap på næringslivslunsj om smart city.
Ranaregionen har råvarer verden trenger og god fart framover på mange måter. For å skape flere arbeidsplasser og løfte verdiskapingen er infrastruktur tilpasset eksportnæringene nædvendig, for å ta ut potensialet både til lands og til havs.
08.12.2016 Trines kommentar i Mono 5, 2016
Regional næringsutvikling og grenseoverskridende samarbeid foregår både i de store internasjonale konsernene og de mange lokale bedrifter og lokalsamfunn i vår eksportintensive region. Men selv om sjømatnæringen, reiselivsnæringen, mineralnæringen, fornybar energi og kraftforedlende industri har økt produktiviteten, er veksten i befolkning og sysselsetting lavere i Rana-regionen enn landsgjennomsnittet. Hvordan vi framover mobiliserer mer regional kraft, kapital og kompetent arbeidskraft vil ha stor betydning. Det fine er at potensialet for vekst er her med de riktige grepene og felles innsats.
Det største løftet for næringslivet er bedre infrastrukturløsninger og ny stor flyplass, omtalt i Mono 4, 2016. Det er viktig for arbeidsplasser og eksportbedriftene, men også for kunnskapsutviklingen og innovasjonen. Vi må koble oss på landsdelen og resten av landet, ikke motsatt. Økt bevissthet om næringslivets betydning og verdiskaping påvirker utviklingen.
Mer samordnet byregion
Fylkespolitikere, næringslivsledere og andre stemmer i nord bør stå mer sammen om kritiske infrastrukturprosjekter, trygge rammebetingelser, tilgang til stabil kraft og kapital til å investere i ny teknologi.
Diskusjonen om sammenslåing av kommuner og mer funksjonelle regioner er naturligvis viktig, men et framtidsrettet og bærekraftig næringsliv er selve grunnlaget for velferden uavhengig av kommunegrenser. Det vi ønsker oss er et virkemiddelapparat belønner bl.a. at sirkulær økonomi og «grønne» resultater.
Utdanning og kunnskap er en annen del av utfordringsbildet. Campus Helgeland har allerede blitt en smeltedigel for utdanning, samarbeid og forskning på tvers av næringer. Likevel må vi belage oss på å hente en god del av kompetansen og arbeidskraften utenfra, befolkningsutviklingen er ikke bærekraftig uten. Og vi venter ikke på at ting skal skje, her er en rekke offensive prosjekter for å skape ny aktivitet og ta vare på innbyggere og de vi ønsker skal bosette seg her. Les om byregionprogrammet, den nye redaktøren i lokalavisa og smart-by-konseptet i Mono 5, 2016. Alle med et felles mål om å gjøre regionen mer attraktiv.