Kronikk i Rana Blad 26. april 2014

2014-04-28
SAMLOKALISERING: I alle lokalsamfunn jobbes det for å skape næringsvekst og det gode liv for befolkningen. For å stå bedre rustet for framtiden.
SUnknownAMLOKALISERING: I alle lokalsamfunn jobbes det for å skape næringsvekst og det gode liv for befolkningen. Forå stå bedre rustet for framtiden.

Utviklingen påvirkes både av prosesser internt mellom aktørene på stedet og av eksterne utviklingstrekk og rammebetingelser. Blant annet velger en stadig større andel av befolkningen å bo sentralt nært offentlige servicetilbud, skole, barnehage og kollektivknutepunkt.

Helgeland trenger økt bolyst. Ja, kanskje mer enn noen annen region i landet. Lokalsamfunnene våre trenger flere innbyggere i yrkesaktiv alder. Offentlig og privat næringsliv trenger flere flinke folk. Skolene trenger flere elever og studenter. Og sentrum i Mo i Rana trenger revitalisering.

Nå nærmer jeg meg poenget; Fylkestinget vedtok i 2012 å flytte Polarsirkelen videregående skole ved Moheia og Kongsvegen ut av byen til Mjølan. Asplan Viak har i disse dager hatt i oppdrag å analysere konsekvensene ved samlokaliseringen. Rapporten blir trolig lagt ut til høring i neste uke. Mulig vil den øke forståelsen for hvorfor Mjølan ble valgt framfor en mer sentrumsnær samlokalisering (Kongsvegen).

Uka før påske ble jeg kontaktet av Asplan Viak, Stavanger, vedrørende utredningen. Blant annet lurte de på hva en flytting av videregående fra Moheia og Kongsvegen vil bety for sentrums attraktivitet. Et stort spørsmål som trenger mer enn et par dagers svarfrist, men som jeg likevel ikke kunne la stå ubesvart. For hva er det som lager en by? Vi trenger både flotte bygg, utesteder, infrastruktur, parkeringsplasser, næringsliv, kultur, handel og akademia. Og folk. Unge folk. Som bor her. Lever her. Lager liv. Flere og flere vil ha det slik. Skal Mo i Rana nå sin vekstvisjon, ref. strategisk næringsplan, må vi konkurrere på disse premissene. Vi trenger et skikkelig taktskifte som inkludert flere boliger, arbeidsplasser og ungdom i bybildet. Vi kan ikke tillate oss å tenke at byen er «god nok» bare markedet bestemmer utviklingen uten regulering. Eller at stat og kommune ikke trenger å involvere bredt i sin planlegging av skoletilbud i kommunen. Byutvikling krever ledelse, prioriteringer og videreutvikling. Noe vi alle har en felles interesse av. Og styrker vi byens attraktivitet, får vi også en mer attraktiv region.

Det er bra at videregående blir samlokalisert. Det vil gi elevene et bedre tilbud. Det vil trolig også gi et faglig løft og en mer effektiv drift. I tillegg har fylket regnet ut at det billigste alternativet er å bygge ut på Mjølan. Vedtaket handler om skoleøkonomi og kost/nytte for Nordland fylke som eier videregående skoler, men tar neppe hensyn til den samfunnsøkonomiske effekten. Derfor ser jeg fram til at fylket får utført en konsekvensutredning (som er lovpålagt). Den burde vel strengt tatt vært utført før prinsippvedtaket på Fylkestinget i juni 2012. Eller i alle fall i rimelig tid etter vedtaket. Jeg er redd for at vi har havnet i den situasjon at bordet fanger, hvor Polarsirkelen videregående trenger opprustningen nå – eller aller helst i fjor.

«Byutvikling krever ledelse og prioriteringer. Noe vi alle har en felles interesse av.»


Nå kommer rapporten, som jeg håper ser hele samfunnet og belyser samlokalisering både på Mjølan og sentrumsnært inkludert kostnadene ved å flytte TIP (teknikk og industriell produksjon). Hvordan logistikken kan løses mest mulig effektivt når elever, lærere og administrasjon skal til og fra skolen omtrent samtidig. Og om det gir en besparelse å bruke dagens bygningsmasse på Mjølan til stor ungdomsskole, framfor å bygge ny på Ytteren (for å erstatte Gruben og Selfors ungdomsskole), for så å samlokalisere videregående sentrumsnært.

Alle forstår argumentene om å spare kostnader og komme i gang med samlokaliseringen snarest. Mens det ikke er like enkelt å forklare nytten ved en stor videregående skole sentrumsnært. På prinsipielt grunnlag sier mange seg enige i regjeringens retningslinjer om at ny utbygging i all hovedsak skal skje gjennom fortetting og mer effektiv bruk av arealer, i nærhet til service- og kulturtilbud og arbeidsplasser. I praksis er det adskillig mer komplekst, men det betyr ikke at fylket kan ta lett på det. Jeg ser fram til å lese konsekvensutredningen og til at videregående blir samlokalisert. Men nå er det helg. Nyt dagen!
facebook

Siste nytt