Høringssvar til Helgelandssykehuset

2016-07-06
Det å flytte sykehuset fra Mo i Rana vil være å gå baklengs inn i framtiden.
[caption id="attachment_55" align="alignnone" width="1024"]campusdans1 Nærhet til Campus Helgeland gir tilgang på kvalifiserte lærere, helsefagarbeidere, sykepleiere og mer helsefaglig forskning. Fra åpningen av Campus Helgeland august 2013.[/caption]

Lokalisering                                                            


Sendt på epost 30. juni 2016 til post@sykehusbygg.no

Helgelandssykehuset har bedt om innspill vedrørende kriteriene for lokalisering og tomt for sykehus. Det handler om å sikre kvaliteten i helsetjenestene på en effektiv og god måte i vår langstrakte region. Ranaregionen Næringsforening (RNF) er den største næringsforeningen i Nordland og representerer et allsidig næringsliv med nærmere 400 medlemmer. Vi jobber blant annet med å skape forståelse for næringslivets betydning for den generelle samfunnsutviklingen på hele Helgeland, og spesielt i Rana-regionen. Viser til høringsuttelelse 230215. Her følger vi opp med noen innspill til «MÅ-kriterier» som næringslivet peker på i forbindelse med lokaliseringen av framtidens Helgelandssykehus.

Sterke regionssentre


RNF støtter Helgelandssykehuset anbefaling om å gå videre med regionsentrene på Helgeland basert på de overordnede føringene som legger vekt på å styrke regionssentrene og etablering av arbeidsplasser innenfor de etablerte by- og tettstedstrukturene, ref. fylkesplanen 2013-2025 til Nordland Fylke som sier:

«Regionsentrene skal være lokomotiver i livskraftige regioner. I utviklingen av livskraftige lokalsamfunn og regioner må både fylkessenteret, regionsentrene og lokalsentrene utvikles. Sentralisering er en global trend. Befolkningen velger i stadig større grad å bo i byene - også i Nordland. For å demme opp for fraflytting fra fylket og spesielt fra distriktene, må det satses særskilt på regionsentrene som lokomotiver for god utvikling i regionene. ........Nordland har følgende sentra med regionale funksjoner: Bodø, Fauske, Leknes, Svolvær, Sortland, Narvik, Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund…… Utbygging av boligområder og arbeidsplasser skal i hovedsak skje innenfor de etablerte by- og tettstedsstrukturene. I arealplanleggingen skal transformasjon og fortetting i by- og tettsted og rundt kollektivknutepunkter vurderes som virkemidler for å unngå uønsket spredning av bebyggelse…… Arbeidsplasser, besøksintensive virksomheter og nye boligområder bør lokaliseres i gangavstand fra gode kollektivtilbud

Industrihovedstaden i nord


Mo i Rana er det befolkningsmessige sentrum, trafikknutepunkt og den desidert største byen på Helgeland med et omland på størrelse med Østfold, Vestfold og Akershus. Rana-regionen står for rundt halvparten av verdiskapingen og innbyggerne på Helgeland med et betydelig potensiale for videre vekst og bærekraftig utvikling. Vår anbefaling er å opprettholde spesialisthelsetjenestene her, i den tredje største byen i Nord-Norge. Dette vil bidra til å styrke fagmiljøene ved sykehuset. I tillegg vil nærheten mellom sykehus og Campus Helgeland gi ringvirkninger i form av tilgang på kvalifiserte lærere, flere helsefagarbeidere, sykepleiere og mer helsefaglig forskning.

Det jobbes godt med å utvikle forsknings- og utdanningsmiljøet ved campus. Blant annet har Nordlandsforskning og SINTEF ambisjoner for Helgeland og har etablert seg i Mo i Rana. Samtidig er disse miljøene helt avhengig av utviklingen i Mo i Rana. Byens attraktivitet er viktig for å tiltrekke seg og beholde kompetente fagfolk med arbeidslivet foran seg. Det at byen har et moderne og allsidig arbeidsmarked kan også lette rekrutteringen for sykehuset ved at det kan tilbys jobb for to/partner. Rekruttering er allerede en uttalt flaskehals, som kan bli et vesentlig MÅ-kriterium i framtiden på grunn av eldrebølgen og økende behov for helsetjenester. Det å flytte sykehuset fra Mo i Rana vil være å gå baklengs inn i framtiden. Mange hundre arbeidsplasser og robuste fagmiljø vil stå på spill, store omstillingskostnader vil måtte påregnes og hele Helgelands vekstkraft vil bli rammet.

Flere MÅ-kriterier


Styret i RNF stiller seg bak «MÅ-kriteriene» som Helgelandssykehuset har foreslått. I tillegg anbefaler vi at regionsenterutvikling/byutvikling, rekruttering og betydningen av fagmiljø/kvaliteten på spesialisthelsetjenesten blir en del av MÅ-grunnlaget. I dag er det ikke én lege som står for pasientoppfølgingen, men en rekke spesialiser innen mange forskjellige fagfelt i tett samarbeid. Endringene i næringsliv og samfunnsliv går i retning av større fagmiljø, mer spesialisering og sentralisering i og rundt de største byene. Mo i Rana vil i framtiden kunne ta en enda mer tydelig lokomotivfunksjon i en region som får stadig bedre infrastruktur og kommunikasjon mellom byene.

Trine Rimer, daglig leder Ranaregionen Næringsforening
facebook

Siste nytt