Har funnet seg til rette
Marlen Mosling Johnsen takket ja til jobb i Mo i Rana. Først etterpå googlet hun byen.
Publisert 02.07.2017
24-åringen flyttet til Mo i Rana i august i fjor. At det var her hun havnet var helt tilfeldig. Hun kjente ingen og visste lite om byen. I fjor vår avsluttet hun sin bachelorgrad i revisjon og regnskap ved UiT - avdeling Harstad. Det var på tide å komme seg ut i arbeidslivet. Marlen Mosling Johnsen sendte en søknad til KPMG - et av de fire store firmaene i revisorbransjen, et sted der hun kunne bli tatt vare på og utvikle seg faglig. Det var da spørsmålet kom: ”Kan du tenke deg å jobbe for oss i Mo i Rana?” Ja, svarte hun uten noen videre betenkningstid.
– Det var først etter at jeg takket ja, at jeg googlet Mo i Rana. Jeg ble positivt overrasket over størrelsen og det som fantes her, forteller Johnsen.
Med en samboer som tar samlingsbaserte studier, var de begge mobile.
– Det var veldig spennende å skulle flytte hit. Det er litt langt hjem, men samtidig ikke så langt. Jeg føler meg relativt nært hjemme, sier hun.
– Da vi kom kjørende hit i august, i et helt fantastisk vær, var det veldig fine omgivelser da vi nærmet oss byen, med elva og engene. Da vi kom så langt at vi så høyblokkene på Gruben, tenkte vi ”yes, det er litt størrelse her”.
Variert næringsliv
De trives godt i sin nye hjemby, og ser for seg å være her i lang tid framover. Fritiden brukes på trening på Stamina eller turer i skog og mark. For Marlen Mosling Johnsen er noe av årsaken den gode mottagelsen hun fikk da hun ble en av fire KPMG-ansatte ved Mo-kontoret. Høsten ble delvis preget av opplæring, men samtidig var det bare å kaste seg ut i det.
– På høsten blir det en del planlegging av revisjon, kikke på regnskapstall og gjøre enkelte analyser, planlegge det vi skulle gjøre i årsoppgjøret. Under arbeidet med årsoppgjøret på våren blir det lange dager. Hos noen kunder er vi ute og reviderer, men de aller fleste gjør vi her på kontoret. Vi avstemmer bank, er med på varetellinger, møter kunder og har mye dialog med regnskapsførerne deres, forteller Johnsen.
– Det lille jeg visste om Mo før jeg kom hit, var at det er en industriby. Det merker jeg også i jobben. Men samtidig er dette en by med mange forskjellige næringer. Det gjør det også veldig interessant på jobb. Vi møter så mange ulike typer kunder og utfordringer.
God oppfølging
KPMGs nettverk av revisjons- og rådgivingsselskaper er å finne i 152 land, med mer enn 189.000 medarbeidere totalt. 1.000 av dem fordeler seg på de 24 kontorene i Norge.
– KPMG er en av de fire store, så jeg måtte nesten bare søke. De er kjent for å ta veldig godt vare på de ansatte, og det fristet meg veldig. Jeg merket allerede fra før jeg flyttet hit at jeg fikk veldig god oppfølging, sier Johnsen.
Alle nyansatte ble samlet to uker i Vilnius før de ble sendt til kontorene de jobber ved, slik at kontakt ble knyttet og de kan bruke hverandre som ”sparringspartnere” når de støter på noen av de samme utfordringene. I starten har alle også en egen fadder som tar vare på dem den første perioden.
– KPMG er veldig stort og dermed har de veldig mange flinke folk. Det er interessant å jobbe her. Man lærer mye av de som har vært her en stund, og så er det også en del interne kurs man kan ta for å oppdatere seg, sier Johnsen.
Natur og studier
Med en utfordrende jobb, fine tursteder, kort vei til Sverige og Helgelandskysten, er det lite hun selv savner i Mo i Rana. Nettopp naturen tror hun er et av fortrinnene Mo i Rana må satse på for å trekke til seg flere innbyggere.
– Jeg tror man må satse videre på å utvikle studietilbudet, det drar unge folk hvis man klarer å få søkere utenfra. Når den nye flyplassen kommer og gjør det enklere å reise til og fra Mo i Rana tror jeg det også kommer til å hjelpe på. Det er veldig fin natur her både sommer og vinter, det er også noe som folk vil ha, sier hun.