Gir full gass i Utskarpen
Hun har en bachelor i drama og en master i økonomisk strategi. Han er elingeniør. Etter sju år i Trondheim var det ingen selvfølge at Solveig og Geir Ove skulle bli bønder. Men i 2009 valgte de å flytte tilbake til Rana. De bygget hus i Utskarpen, og bestemte seg etter hvert for å drive gård sammen med Solveigs far. De satset og bygget ut fjøset. Men natt til 17. oktober i 2016 brant driftsbygningen. Over hundre dyr omkom, en besetning som var bygd opp gjennom generasjoner.
– Vi hadde akkurat kommet opp i flytsona i 2015, da det brant. Vi var veldig snare til å hive oss rundt og bygge nytt fjøs. Men den største jobben var å bygge ny besetning, forklarer Solveig Bratteng Rønning.
Bonde på fulltid
Det er nemlig ikke bare å kjøpe ei ny melkeku når du har mistet ei. Ingen bonde vil selge den beste kua si, og det tar tid å avle fram gode melkekyr. Men Solveig og Geir Ove har klart det på kort tid. Fra januar til påske har de hjulpet til med 46 kalvinger. I dag har de 200 dyr, og en produksjon på 430 tonn liter melk i året. I tillegg har de seks nordlandsfe som går som ammekyr. Og de har et helt nytt, topp moderne fjøs på 1800 kvadratmeter.
Nylig sa Ger Ove opp jobben sin som elektriker, og ble bonde på fulltid. I tillegg har paret ansatt en lærling, og leier inn hjelp ved behov.
– Det var altfor mye arbeid til én person, selv om vi tidligere hadde en ansatt i 50 prosent stilling. Det er mange tekniske oppgaver som må løses, og mye falt på Geir Ove etter arbeidstid. Det er også godt å være litt til stede mens ungene er små, de årene går fort, sier Solveig.
Høy satsingsvilje
At ekteparet skal bli lei av hverandre når de jobber og lever sammen 24 timer I døgnet er de ikke bekymret for.
– Det har gått greit så langt. Jeg har startet mitt eget el-firma, og gjør litt andre ting enn å gå i fjøset. Vi har også kolleger her i Utskarpen, som har holdt stand. Det er høy satsingsvilje, og all jorda er i drift. Det er kjempeartig, det er vi veldig glade for, sier Geir Ove.
Det svinger i Utskarpen for tida. Solveig og Geir Ove har inngått et samarbeid med Solveigs kokkesøster, Elise og hennes kokkesamboer Marius, som åpner matdestinasjonen “Til Elise Fra Marius” i juni.
– Dyr som har stått her kan man spise hos Elise. Det er et tema vi er opptatt av. Mange glemmer kanskje hvorfor vi har produksjonsdyr, og at man må skille mellom dem og kjæledyr. Det er blitt et større skille mellom maten og der maten kommer fra. Det er utfordrende for oss bønder. Det er viktig å forstå hvor mye arbeid som ligger bak maten, det motvirker også matsvinn, sier Solveig Bratteng Rønning.
Engasjert
Hun har gjennom flere år vært tillitsvalgt i Felleskjøpet, I 2012 ble hun til og med kåret til årets Felleskjøpet-profil. I april i år ble hun som eneste nykommer valgt inn i konsernstyret til Tine. Tidligere i år ble Sletten gård medlem av Ranaregionen Næringsforening.
– Det er viktig at vi har et forhold til at bønder er selvstendig næringsdrivende, og veldig flinke næringsdrivende, fastslår Solveig.
– Bønder skal drive sine egne bedrifter og må ha et enorm kompetanse på alt fra data til det å lirke ut et lam, pløye og så og det å styre et stort management. Vi skal håndtere betydelige summer, og vi står for en veldig stor verdiskapning. Det å ha en yrkesstolthet tror jeg er viktig både for å beholde landbruket, men også for å rekruttere nye bønder, fastslår hun.
Rom for mangfold
På spørsmål om hva hun tror næringsforeninga kan bidra med, svarer Rønning:
– Først og fremst har jeg alltid trodd at man kan lære noe begge veier. Og så synes jeg næringsforeninga kunne ha hatt mer fokus på næringsutvikling i distriktene – på lik linje med kommunen.
– Når kommunen sier at man ikke vil ha råd til å drive skole her om ti år, så tenker jeg at det kan man bestemme litt selv. Dersom man legger til rette for at gründere kan etablere seg i distriktene, så hadde det bidratt til å fylle opp skolene og barnehagene. Det tror jeg hadde vært bra for Mo sentrum også. Det må ikke nødvendigvis må være motsetninger mellom by og land. Å legge til rette for å romme mangfold er vi litt dårlige på i Rana, sier Solveig Bratteng Rønning.
Medlemsprofiler