Frihandelsavtale Kina og Norge
Forholdet mellom Norge og Kina normaliseres
Den over seks år lange konflikten mellom Norge og Kina er over. Dette er godt nytt for eksportindustrien og sjømatnæringen, og kan åpne nye dører for kinesiske oppkjøp i Norge. De to landene er blant annet blitt enige om å umiddelbart gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale.
Oppdatert 06.01.2017
Aldri før har Norge eksportert for mer. Og det er ingen grunn til å tro at etterspørselen vil bli noe mindre etter at forholdet til Kina nå er normalisert.
– Verden skriker etter norsk fisk. Etterspørselen etter sjømat fra Norge øker mer enn sjømatnæringen klarer å levere. Regjeringen legger nå til rette for vekst i oppdrettsnæringen. Jeg er også opptatt av å få økt verdiskaping på torsk og annen villfisk, sier fiskeriminister Sandberg. Det er først og fremst laks og ørret som driver verdiøkningen. I 2016 eksporterte Norge en million tonn laks og ørret til en verdi av 65,3 milliarder kroner, sier fiskeriminister Per Sandberg (FrP) i en pressemelding fra Nærings- og Fiskeridepartementet.
Kina vil spille en nøkkelrolle for eksporten, men også for den globale grønne omleggingen som er underveis. Her kan samarbeid mellom Norge og Kina fremme nye teknologiske løsninger og produkter.
Jeg er glad for at vi i dag i Beijing kan markere en full normalisering av våre politiske og diplomatiske relasjoner med Kina. Dette gir store muligheter for samarbeid. Vi er blant annet blitt enige om å umiddelbart gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale.
Utenriksminister Børge Brende i en pressemelding 19.12.2016
Normaliseringen har vært et langsiktig og møysommelig tillitsskapende arbeid som nå er brakt i havn, sier Erna Solberg i sin orientering til Stortinget.
Valget av Donald Trump til amerikansk president kan ha framskyndet utfallet. Trump har allerede lagt seg ut med myndighetene i Beijing ved å flørte med selvstyremyndighetene på Taiwan og kinesiske selskaper har støtt på hindringer i USA.