Det var det året det var så fort

2017-03-30
2016 var et travelt år for Haaland.
[caption id="attachment_7610" align="aligncenter" width="2300"] Det startet med bestefaren Hans Jacob Haaland i 1950. I dag leder Espen Haaland et konsern med rundt 140 ansatte og et budsjett på 175 millioner kroner.[/caption]

Det var det året det var så fort


– Jeg kan ikke fortsette i dette kjøret over lang tid. Da holder ikke helsa, sier Espen Haaland.






30.03.2017




Det har vært travle år i Haaland-konsernet. Fra beslutningen i 2013 om å gå fra å være en elektroinstallatør til å være en totalteknisk leverandør som også tilbyr rør-, ventilasjons- og blikkenslagertjenester, via beslutningen i 2015 om å etablere seg i Bodø til fjorårets store vekst. I dag er det rundt 140 ansatte i konsernet, etter at nesten 60 nye ble ansatt i 2016.

– 2016 var helt sinnssykt. Det har vært et år med veldig høy fart. Det er enkelt å sitte i møter og planlegge hva man skal gjøre, men det er mye som skal på plass. Rutiner, regnskap, fakturasystemer, lønnssystemer, avtaler med ansatte. Det er mye. Så mange har vært litt småsliten underveis. Det er flere som har spurt meg om jeg kan være så snill at de får en pause når dette er oppe og går, sier konsernsjef Espen Haaland med et smil.

Familiebedrift


Han har merket kjøret selv også. Men så blir strevet belønnet. Sist da Haaland-konsernet ble kåret til årets bedrift under Gallaria.

– Jeg var overrasket over at vi var nominert i det hele tatt. Og da jeg så hvem de andre nominerte var, tenkte jeg at ”jeg slipper i hvert fall å si noe”, sier Haaland.

Men si noe måtte han. Og det er strengt tatt noe han gjør ofte. Han har sterke meninger og meningers mot, som han sier. Espen Haaland er kommunestyrepolitiker på tredje perioden. Engasjementet vises ikke kun i lokalpolitikken. Haaland var styreleder i Polarsirkelen Golf da de jobbet med å etablere golfbanen på Alteren, og konsernet har involvert seg for å etablere både festivaler, utesteder, spisesteder – og en skrekkfilm.

– Jeg er en samfunnsengasjert fyr som når jeg nå bor i Mo i Rana prøver å jobbe for at vi skal få de tilbudene vi trenger, sier Haaland.

Historien virker opplagt. Han er sønnesønnen og sønnen som tok over den tradisjonsrike familiebedriften etter endte studier. Farfar Hans Jacob Haaland startet bedriften i 1950, far Jan Haaland tok etter hvert over og i 2000 var det Espen Haalands tur til å ta over tømmene i konsernet. Men ifølge han selv var det ikke sånn det måtte gå. Egentlig var han ferdig med Mo i Rana i 1989. Da ventet fem år med økonomistudier i Oslo. Han skulle ikke tilbake. Ved siden av studiene, hadde han ekstrajobb i ”et av de best drevne” Elkjøp-stormarkedene i landet.

– Jeg lærte hvordan ting skulle gjøres, og så hva som kunne forbedres her på Mo, sier Haaland.

Det ene året tok det andre


Da han ble spurt om å bidra ved Elkjøp-stormarkedet i hjembyen i en periode, vendte han derfor tilbake i 1994.

– Så traff man gamle kjente, ble påminnet mulighetene i byen, begynte å dykke, sto på ski og det ene året tok det andre, kommenterer Haaland som 23 år etterpå fortsatt er her.

For en som i løpet av tiden i Oslo hadde oppdaget golf, var mangelen på golfbane et ikke uvesentlig problem i den første tiden.

– Alle som er bitt av golfbasillen skjønner hvordan det var. Vi sto på Nordre felt og slo om kapp med hundene som løp der bare for å få holdt svingen ved like, forteller Haaland.

– Golfbanen på Alteren er et større pre for byen enn mange er klar over. Det gjøres en fantastisk jobb der ute med å holde tilbudet ved like.

Etter at han tok over som konsernsjef, satset Haaland-konsernet mer på eiendom og utvikling, men fortsatte ellers med det samme som før. For fire år siden solgte de Elkjøp-stormarkedene i Mo og Mosjøen.

– Vi fant ut at vi skulle satse på to ting. Det ene var eiendom og utvikling. Det andre var å bli en totalteknisk leverandør, sier Haaland.

– Vi har en ambisjon om å framstå som et kompetent og naturlig førstevalg som totalteknisk leverandør. Byggherren skal forholde seg til ett punkt og oppfatte det som problemfritt. Ambisjonen er at vi skal ha to solide enheter, på Mo og i Bodø. Vi har ikke planer om å ekspandere utover det. Det er en deal jeg har måttet gjøre med de ansatte.

Per nå er det 36 ansatte i fylkeshovedstaden, innen alle fagene og med de første lærlingene på plass.

– Vi har fått bra tilslag i markedet. Vi er veldig på hugget, regner priser og står på. Det første året er det alltid mye utgifter og ikke så store inntekter, men i år to forventer vi fullt trykk, sier Haaland.

Satser på lærlinger


At vi nevnte lærlinger er ikke tilfeldig. Satsingen på lærlinger er veldig bevisst, og noe Haaland har fått mye oppmerksomhet og ros for.

– Vi prøver å bli gode på lærlinger og øker antallet, samtidig som vi tar bedre vare på de vi har – både faglig og sosialt. Vi prøver å markedsføre oss overfor lærlinger for å framstå som førstevalget. Lykkes vi, får vi de beste talentene. Gjør vi en skikkelig jobb med dem, får vi de beste fagfolkene når de er ferdige, sier Haaland.

[caption id="attachment_7315" align="alignright" width="211"] Denne artikkelen er fra Mono #1/2017 - les hele magasinet ved å klikke på forsiden.[/caption]

Det er 20 lærlinger i konsernet per nå, og målet er å være 25 ved utgangen av året.

– Det må ikke bli for mange heller. Vi skal gjøre jobben ordentlig, sier han.

Om ti år er ungdommene da fast ansatte i et konsern som har utviklet den totaltekniske pakken. Som har lyktes veldig godt med satsingen både på Mo og i Bodø. Som etter hvert kanskje til og med har ekspandert litt videre. Og som fortsatt er engasjert i byutvikling.

– Om ti år forventer jeg at Haaland har bidratt til å gjøre Mo i Rana til en mer urban og spennende by. I tillegg forventer jeg at vi har tatt samfunnsansvar og bidratt til at Vika, som har framstått som en ustelt bakgård, da framstår som moderne næringspark, sier Haaland.

 

 

ESPEN HAALAND



  • Født 11. oktober 1970 i Narvik, under foreldrenes studieopphold der. Vokste opp på Ytteren. Økonomistudier i Oslo 1989-1994.

  • Drev Elkjøp i Langneset fra han vendte hjem i 1994. Tok over som konsernsjef i Haaland-konsernet i 2000.

  • Konsernet satser på å bli det naturlige førstevalget som totalteknisk leverandør i Mo i Rana og Bodø. Budsjettet er i år på 175 millioner kroner. Har rundt 140 ansatte.

facebook

Siste nytt