Markedssjef i Helgeland Kraft, Arild Markussen (t.v.), MIP-direktør Arve Ulriksen og ordfører Geir Waage klipper snoren sammen med Bitfury-sjef Valery Vavilov (t.h.)

Bitfury satser i Norge

2018-03-20
I dag åpnet et av verdens ledende teknologiselskap innen blockchain-teknologi datasenter i Mo i Rana.

Verdens ledende teknologiselskap innen blockchain-teknolog åpner datasenter i Mo i Rana. Det største i landet målt i kraftforbruk

Bitfury investerer 274 millioner i infrastruktur og vil i første omgang skape 30-35 arbeidsplasser i Mo i Rana. Administrerende direktør Valery Vavilov slapp nyheten på dagens pressekonferanse. Den internasjonalte aktører satser i Mo i Rana for å utvikle blokkkjedeteknologi og utvinne den virtuelle internettvalutaen Bitcoin.

Vavilov tror blockchain-teknologi og kryptovaluta endrer verden vi lever i, og etableringen vi ser i dag bare er starten. I første fase setter de opp 30 kontainere fullstappet med servere, som til sammen vil ha et strømforbruk på 40 megawatt

– Blockchain er en del av det internettet som jeg tror kommer til å være med på å drive verden framover. Jeg tror vi vil bli mer komfortable med digitale overføringer. Digitale overføringer kan være alt fra å kjøpe produkter, identifisere informasjon, til bruk av offentlige tjenester. Mulig vil det være myndighetene som er best posisjonert til å dra nytte av teknologien. Blockchain vil kunne brukes til å stemme, selge og registrere eiendommer, og gi oss mer innsikt i hva politikerne våre foretar seg.

En merkedag for digital industri
Etableringen av datasenter og et voksende IT-miljø kan løfte industrien inn i den digitale tidsalderen, koble oss på viktige nettverk og gjøre oss bedre rustet til å møte endringene som kommer. Slik kan Mo i Rana også bli attraktiv for andre datasenteraktører, mener adm.dir. Arve Ulriksen i Mo industripark.

Mo i Rana har optimale klimatiske forhold, industrikompetanse, overskudd på grønn kraft og fordelaktige reguleringer, både nasjonalt og regional.


Bitfury er opptatt av å bruke lokale aktører, blant annet Momek og Helgeland Kraft. Markedssjef Arild Markussen er godt fornøyd med avtalen. Deres mål er at den fornybare kraften som produseres lokalt, brukes på Helgeland slik at aktiviteten økes her.

– Vi har nok av ren lokal kraft. Dette blir vår største kontrakt noensinne, 350 GWh, sier Markussen.

Funfacts
Kort forklart kan blockchain ses på som en distribuert database der alle nodene i nettverket til enhver tid sitter på den samme informasjonen uten noen sentral enhet som kontrollerer systemet. Det går heller ikke an å endre informasjonen uten at flertallet av deltakerne i nettverket er enige om at en endring er i tråd med de pre-definerte reglene som gjelder for en transaksjon.

Datasentre må til for at internett skal leve opp til våre forventninger, for vi vil at det skal gå fort, og virke. I tillegg bruker vi nettet på måter som krever stadig mer lagringsplass. I 2015 sto streaming for 63 prosent av internettrafikken. Innen 2020 kan dette tallet nå 80 prosent, ifølge estimater fra Cisco. En økende andel går til de svært energiintensive regneprosessene som må til for å produsere bitcoins.

Skeptikerne til kryptovaluta viser til det høye kraftforbruket, til svindel og hvitvasking. Samtidig omtaler både Verdensbanken og sjefen for Det internasjonale Pengefondet (IMF) at den digitale valutaen har kommet for å bli. Denne formen for transakjsoner over nett uten mellomledd kan bl.a. effektivisere kontraktsinngåelser, redusere korrupsjon og sikre helse- og persondata.

Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt