Årsmelding 2015

2016-03-30
Mer moderne infrastruktur blir avgjørende for å utløse potensialet for videre vekst.

Kort tilbakeblikk - fra daglig leder






Publisert 30.03.16




Ranaregionen Næringsforening representerer et bredt spekter av medlemsbedrifter og næringer. Det forplikter. Og det jobbes hardt fra mange hold for å utvikle næringslivet og regionen. En ting er sikkert, hverdagen blir aldri kjedelig. Ved å engasjere seg i foreningens arbeid blir en kjent med ulike virksomheter i forskjellige bransjer. Og så mange flotte folk som en får møte. Føler meg privilegert!


2015 var preget av sterk vekst drevet fram av økt eksport, investeringer i infrastruktur, samt målrettet jobbing både i offentlig og privat sektor. Reiselivsnæringen vokste. Oppdrettsnæringen likeså. Lav kronekurs og rentenivå smurte økonomien. Samtidig som oljenedturen la en demper utover året. Blant annet ble Wasco, med mer enn tohundre arbeidsplasser, lagt ned. Og de fleste kommunene på Helgeland hadde befolkningsnedgang.


indeks 2016Erlend Bullvåg og Indeks Nordland kunne vise til hele 5,3 prosent vekst i 2015. De tror på fortsatt god fart i 2016, om enn noe mer dempet enn fjoråret. 



Vil fram og opp


Bedre transporttilbud kan redusere avstandsulemper og utløse potensiale for vekst i  regionen. Det var derfor en milepæl da konsesjonssøknaden for ny lufthavn på Hauan ble sendt til Luftfartstilsynet og utbedringene av E6 Helgeland kom i gang i 2015. Ny tunnel til Nedre Røssåga kraftstasjon ble også behørig feiret. Gjennom anlegget produseres 2,5 prosent av landets kraftproduksjon. Helgelandsterminalen (7.500 kvm) og Selfors sykehjem (10.000 kvm) var store prosjekt som begynte å ta form. Åpningen av Scandic Meyergården Spektrum og Clarion Helma hotell andre store løft. Samtidig var reduserte overføringer til fylket med på å sette mange av samferdselstilbudene i vår langstrakte region under press.



Forutsigbare og rettferdige rammebetingelser for næringslivet - sett i forhold til resten av landet og den internasjonale utviklingen - er med på å styrke konkurransekraften.



Det at el-avgiften ble redusert for datasentre og Rana Gruber vant ankesaken mot Rana kommune om eiendomsskatten var viktig i 2015. En annen sak av betydning for handelen i Mo i Rana var kommunestyrevedtaket om gratis parkering på lørdager. Det samme styret utsatte behandlingen av handlingsdelen til strategisk næringsplan. Pengene avsatt til næringstiltak på 2 millioner ble lagt inn som aksjekapital i Arctic Circle Data Center.


 hk


Årets næringskonferanse i nye Meyergården Spektrum ble arrangert med 300 gjester. Omdømmebygging og betydningen av å ta en ledene global posisjon var tema på fagdagen. Under festmiddagen ble Arve Ulriksen kåret til årets Rana-ambassadør, Helgeland Kraft ble årets bedrift, Meyergården Spektrum årets nyskaper og serviceprisen gikk til Bilalliansen. I tillegg ble en rekke fagpriser innen markedsføring og kommunikasjon delt ut.


Andre tema på dagsorden i 2015 var grønn vekst i industrien, felles kommunikasjonsplattform, bedre integrering, flinke fagarbeidere, kultur for livslang læring, befolkningsframskriving og byutvikling. Det handlet, som det ofte gjør, om å se seg selv og omgivelsene på nye måter i en verden i konstant endring.  Og om å gå fra ord til handling for å skape en bærekraftig utvikling med et omdømme som gjør regionen vår attraktiv både for besøkende, innbyggere og næringsliv.


Foreningens økonomi ble styrket i 2015, med det muligheten til å iverksette flere aktiviteter framover. Både næringslivet og RNF står sterkt i 2016.






Fokusområder 2016 - for et næringsliv i verdensklasse


Styret velger hvert år ut noen fokusområder som RNF jobber med i samarbeid med medlemmer, kommuner, fylke og andre utviklingsaktører. Mange av sakene på dagsorden i 2015 er med inn i 2016.


snp

Mange samarbeider om strategisk næringsplan.



INFRASTRUKTUR


Moderne veiutbygging, dypvannskai, utbedring av Nordlandsbanen, forbedret flytilbud og fiber til utlandet vil koble oss på resten av verden. Andre infrastrukturtema som opptar RNF er arealplanlegging med arbeidsplasser og boliger for unge sentrumsnært.


KOMPETANSE


Ansatte med relevant kompetanse og høy arbeidsdeltakelse er en investering i framtiden. Det må legges til rette for integrering og økt tilflytting, modernisering av arbeidsmiljøloven og aktiv bruk av lærlingklausulen i offentlige anskaffelser. Vi trenger også mer næringsrettet forskning og tiltak for å få flere til å fullføre videregående utdanning og flere til å studere ved Campus Helgeland.


BYUTVIKLING


Trenden er at unge voksne og fagmiljø sentraliseres i og rundt byene. Vi trenger fortetting, ikke spredning av arbeidsplasser, boliger og handel. Og vi trenger åpne fasader på gateplan, flerfunksjonelle bygg og sosiale byrom. En slik revitalisering kan bidra til at vi får flere gode opplevelsestilbud og mer liv i byen både på dag- og kveldstid.


MARKEDSFØRING   


Kommunikasjon og synliggjøring er sentralt i alt utviklingsarbeid. Mye av arbeidet til RNF er å være talerør og fremme næringslivets interesser gjennom forskjellige kommunikasjonskanaler og møtearenaer. Blant annet mener vi arbeidet med en felles kommunikasjonsplattform for næringsliv og Rana kommune må på plass. Det jobbes også for å skape en felles møtearena for kommunene og næringslivet i Hemnes, Nesna, Lurøy og Rana gjennom Byregionprogrammet.


REGIONAL UTVIKLING


Næringslivet på Helgeland er tett sammenvevd og har en rekke felles utfordringer; som befolkningsutvikling, kommunestruktur og sykehusreform. Vi vet ikke hva som venter rundt neste sving, annet enn at det blir flere endringer. Både arbeidsplasser, sikkerhet for befolkningen og konkurransekraft kan stå på spill. Kanskje er det viktigere enn noen gang at næringsliv, kommuner og politikere trekker lasset i lag for å skape positive ringvirkninger i regionen.


 




Styrets beretning 2015


Ranaregionen Næringsforening (RNF) er en interesseorganisasjon for næringslivet i Rana-regionen som skal bidra til positiv næringsutvikling, påvirke i næringspolitiske spørsmål og markedsføre medlemsbedriftene. Foreningen er høringsinstans og pådriver i saker som opptar næringslivet. Som medlem får du tilgang til regionens største næringsnettverk.


2015 var et innholdsrikt år med mange arrangement og viktige tema på dagsorden. Det har blant annet vært jobbet med å synliggjøre at vår region har sterke vekstnæringer og kompetanse i verdensklasse, og at vi har et mulighetsrom som må utnyttes gjennom aktiv tilrettelegging og gode rammebetingelser.


Foreningen har hatt en fast ansatt med kontor i vekstmiljøet i Campus Helgeland. Antall medlemmer er nærmere 400, omtrent som året før. Det har vært avholdt 5 styremøter og en strategisamling. Nøktern drift med mål om å styrke egenkapitalen ga et årsresultatet for 2015 på kr 361.900. Styret er godt fornøyd med driften og den gode kostnadskontrollen. Vi bekrefter herved at forutsetningene om fortsatt drift er tilstede.


Styret retter en stor takk for støtte og engasjement fra medlemmer og partnere.


Styret i 2015 besto av: Toril Valla (styreleder), Magnus Kibsgård, Anne Berit Loe , Marianne Steinmo, Ørjan Skonseng, Espen Haaland, Torbjørn Tråslett 

daglig leder: Trine Rimer







Velkommen til generalforsamling mandag 4. april på Meyergården kl 11.30!


Her kan du lese årsregnskapet for 2015revisjonsberetning og valgkomiteens innstilling RNF 2016.

facebook

Siste nytt