Fører til at flere fullfører videregående. Publisert 18.10.2015.
Aktivitetsplikt fører til at flere fullfører videregående
Fredag 15. oktober skrev Dagens Næringsliv at Drammen kommune reduserte sitt sosialhjelpsbudsjett med 17 millioner i 2014 ved bl.a. å innførte aktivitetsplikt for ungdom som søkte sosialhjelp.
Ved å innføre aktivitetsplikt viser Drammen kommune at det er penger å spare, og like viktig er det at ungdommen får en hjelpende hånd og kommer seg opp om morgenen.
I følge forskere ved Frishsenteret fører slike aktivitetskrav til at betydelig færre unge blir gående på sosialhjelp og at betydelig flere fullfører videregående skole. Effekten er visstnok størst blant de som i utgangspunktet har høyest risiko for å bli sosialklienter.
Stortinget har allerede vedtatt av kommunene skal stille aktivitetskrav. Men gjennomføringen er av mange kommuner blitt satt på vent fordi kommunene ønsker å få kompensasjon for eventuelle merutgifter lovendringen påfører dem. Men nå har altså Drammen kommune vist at de sparer penger. Oppløftende lesing.
Satser på ungdommen
RNF har i flere artikler på hjemmesiden og via Mono vist at satsing på lærlinger gir gode resultater. Arbeidslivet har et stort behovet for dyktige fagarbeidere. I NHOs Kompetansebarometer for 2015 svarer hele 6 av 10 av bedriftene at de har behov for fagarbeidere de neste 5 årene.
De som velger å bli lærlinger gjør et klokt og viktig valg, og de lokale aktørene som tar inn lærlinger viser et viktig samfunnsansvar. I statsbudsjettet for 2016 økte regjeringen lærlingtilskuddet, samtidig som det nå blir lærlingklausuler i offentlige anskaffelser.