Skar gård
Tre generasjoner på Skar gård: Linas Asbjørn Skar (t.v.), Grethe Jorunn Skar, Tor Vidar Skar og Linnea Sofie Rydså Skar (liggende).
 

Ser et stort potensial i dalen

2023-07-31
Hos Skar gård ønsker de å ta gårdsdriften noen steg lenger og har derfor meldt seg inn i næringsforeningen.
 
Dyrehold og melkeproduksjon har hittil vært hovedbeskjeftigelsen ved Skar gård i Plurdalen. Nå ønsker de to søsknene som driver gården å skape enda mer «liv på tunet». Målet er også å skape flere arbeidsplasser – i første omgang slik at de begge kan ha gården som fulltids arbeidsplass.

– Slik det er nå, er det bare mulig at en av oss jobber 100 prosent her. Det sier Grethe Skar, broren hennes og medeier i gården, Tor Vidar Skar, som i tillegg jobber som lærer. Det samme yrket hadde Grethe også ved siden av gårdsdriften, fram til i 2018.

– Vi tenker at et medlemskap i næringsforeningen kan hjelpe oss med ideer og gi oss kunnskap, for eksempel om hva som kan utvikles her og hvordan, sier Grethe Skar.

Viktig tilknytning
Det har blant annet blitt strengere å drive med tilleggsnæringer på gårder, som turisme.

– Det er viktig å henge med og følge med på hva som skjer, utenom det man leser i avisa. Gjennom medlemskapet får vi lettere snakket med andre bedriftsledere, kanskje finne samarbeidspartnere og bli del av et fellesskap, sier hun videre om tilknytningen til Ranaregionen næringsforening.

De to søsknene har gitt seg selv fem år på å få på plass tilleggsnæringer.

– For oss er det snakk om å bruke ressursene vi har på gården, som videreforedling til ost og kjøtt. Vi ser også for oss et kompetansesenter via min bror, hvor vi kan tilby ulike kurs og mekaniske tjenester.

Potensiale i Plurdalen
Hun ser også et stort potensial hvis flere gårder i Plurdalen går sammen om utvikling.

– Det er andre som driver hundekjøring og det er dykking via Plura Valley. Jeg mener det er stort potensial for hva vi kan få til når vi allerede er flere selvstendig næringsdrivende i Plurdalen. Vi har for eksempel hatt gjester hos Visit Plura her på pizzakvelder, forteller hun.

Skar ser en dal med plass og med muligheter.

– Det er åpent og landlig, med åser og fjell i nærheten. Det er mulig å lage turløyper som kan benyttes til alle årstider, det er jaktterreng for elg og småvilt, på sikt kan det settes opp hytter, selv om vi ikke satser på det.

Allerede i 1703 ble det etablert gård på området der Skar gård står i dag. I dag er de tre generasjoner som bor der, i tillegg til kyrne som gir melk og kjøtt.

– Fjøsen har alltid vært min greie. Jeg har gått bak faren min hele livet og allerede som treåring visste jeg at jeg skulle drive gård, avslutter Grete Skar.
 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt