Norske råvarer, fransk signatur
Fra venstre: Kjøkkensjef André Mårtensson-Larsson, restaurantsjef Leonor Piller og ansvarlig for eventer og utleie, Knut Skatland ser fram til å gi gjestene en topp opplevelse hos Brasserie 8622. Foto: Mye i media.
 

Norske råvarer, fransk signatur

2023-11-13
Brasserie 8622 er siste tilskudd av spisesteder i Mo i Rana. Her blir det retter basert på norske råvarer, tilberedt med fransk kokkekunst.
– Matlaging med mye hjerte og mye smør blir ofte en god kombo, smiler kjøkkensjef André Mårtensson-Larsson med et glimt i øyet.

Vi møter han og kollegaer i lokalene bare dager før åpningen. Det pakkes ut og bæres, skrus og monteres til det som skal bli Brasserie 8622. Det nye brasseriet er et resultat av at dueon bak restauranten og hotellet Til Elise fra Marius, Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen, fant sammen med det Oslo-baserte utelivsselskapet Skagstindsgruppen og bestemte seg for å satse i Mo i Rana.Sammen opprettet de selsakpet Helgeland Servering, som nylig har meldt seg inn i Ranaregionen Næringsforening.

– Elise og Marius hadde en drøm om å åpne et brasserie. Byen har ikke dette fra før og vi har tro på at dette vil tilføre Mo i Rana noe, forteller restaurantsjef Leonor Piller.

Lokale råvarer tilberedt med inspirasjon fra det franske kjøkkenet er konseptet Brasserie 8622 bygger sin identitet på.

God totalopplevelse
– Vi ønsker at folk skal få en stor opplevelse uten at det er såkalt “fine-dining”. Det skal være god mat og god stemning her, og vi ønsker å gi gjestene en god totalopplevelse. Og så skal restauranten ose av nordnorsk kultur, sier ansvarlig for eventer og utleie, Knut Skatland.

Hit kan du komme for full middag, eller «kun» for god drikke, eventuelt ledsaget av en liten snack i salt eller søt form. Restaurantsjef Leonor Piller og kjøkkensjef André Mårtensson-Larsson forteller at det kommer til å være både lokalt kjøtt og lokalt fanget sjømat på menyen. De to har jobbet på og ledet team på anerkjente restauranter i både England, Sverige og Portugal de siste årene.

Sesongbasert meny
– Menyen blir à la carte, hvor gjesten bestiller det han eller hun vil ha. Samtidig som vi kommer til å ha faste retter, skal vi også ha en tavlemeny hvor vi varierer ofte ut fra sesong og råvarer vi har fått tak i, forteller de.

I starten kommer de til å prøve seg fram med hva som fungerer og se hva gjestene velger fra menyene.

– Men vi mener jo at fransk mat alltid fungerer, smiler Piller.

– Mange av rettene folk kjenner til eller sausene man ofte bruker, har jo sin opprinnelse i nettopp Frankrike, legger Mårtensson-Larsson til.

Da tenker han for eksempel på den tradisjonelle hvitsausen, som mange av oss bruker på typisk norsk kost som fiskeboller eller hvit fisk. Et kjapt søk på internett om fransk kokkekunst viser at en av de første franske kokebøkene kom allerede i 1651. Boken ble populær i hele Europa og oversatt til flere språk. Flere ord og utrykk som vi bruker i det norske kjøkkenet den dag i dag kommer fra fransk via denne boken: buljong (bouillon), ragu (ragoût), saus (sauce), kotelett (côtelette), kompott (compote).

Løfte og supplere
Brasserie 8622 har plass til 120 gjester i restauranten og 60 i møterommene, eller chambre séparée på fransk. Her tilrettelegger de for alt fra møter med lunsj eller frokost, til afterwork, bursdager eller forretningsmiddager.

Åpningstidene er tirsdag til torsdag 17-23, hvor kjøkkenet stenger 22, og fredag og lørdag fra klokken 17 «til sent», som de skriver på hjemmeside sin.

– Jeg mener at vi med dette konseptet er med på å løfte totalbildet av spisesteder i Mo i Rana, både for de som bor her og for tilreisende. Brasserie 8622 skal supplere det totale utvalget, heller enn å konkurrere ut noen andre, sier Skatland til slutt.


FAKTABOKS:

Brasserie
– er et bevertningssted med fransk opprinnelse, med plass til mange gjester, har en fast meny – gjerne med tradisjonell, velsmakende mat - og har et pent, uformelt interiør. Brasserie betyr bryggeri.

 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt