1001natt

Forkastet studieplanene og kjøpte butikk

2023-04-28
Den velkjente og internasjonale matbutikken 1001 natt har fått ny eier og er nytt medlem i Ranaregionen næringsforening.
Etter å ha vært kunde i mange år og ansatt i bare noen få måneder, bød sjansen seg høsten 2021: Matbutikken 1001 natt var til salgs og Chok slo til. Bort ble planene om økonomistudier lagt og nå har hun drevet 1001 natt i et drøyt år.

Ny, gøy og travel hverdag
–Jeg ville overta fordi jeg synes det er en gøy jobb og en jobb som passer for meg. Jeg liker å drive butikk og jeg liker å gi kunder tips om mat, forteller Khwanchiraoan Sangsamanan, som bruker Chok i dagligtalen.

Som eneste ansatt betyr det mange arbeidsoppgaver og lange dager, men hun liker sin nye hverdag veldig godt.

–Når jeg ikke står i kassa, er det å bestille varer, fylle på med varer, sjekke fakturaer og hjelpe kundene.

Utforskende nordmenn
Chok forteller at kundene kommer fra nesten like mange verdenshjørner som varene hennes.

–De som kommer fra spesifikke land eller verdensdeler utenfor Norge, kjøper matvarer fra sitt område og som de kjenner. Dere nordmenn er mye mer nysgjerrig på å smake nye ting, sier Chok.

Hun kom til Norge og Mo i Rana for snart syv år siden. Etter å ha gjort ferdig både norskkurs og videregående skole på kortere tid enn det som er beregnet, ville hun egentlig videre på universitetet. Men plutselig stod altså en annen dør åpen.

Tipser til stor begeistring
–Jeg liker å lage mat og kan mest om thailandsk mat siden jeg kommer derfra. Selv er jeg glad i sterk mat og mener at all mat må ha noe chili i seg, smiler hun.

Det ikke er sjelden at hun må komme med tips om sauser, krydder og matretter. Det er heller ikke sjelden at kundene kommer tilbake for å skryte av rådene de fikk– og for å handle mer.

–Da kommer de inn her og smiler og er så fornøyde. Sånt er veldig hyggelig å oppleve.

I butikken finner du asiatiske råvarer for å lage mat som er velkjent for mange, som vårruller, dumplings, og steambuns. Men også varer du finner i enhver norsk matbutikk, som dadler, oliven, jalapeños, solsikkeolje og nøtter.

–Det jeg selger absolutt mest av, er det varer til å lage vårruller. Og nudler, forteller hun.

Om sitt første år
Hun er fornøyd med resultat sitt første år.

–Det har vært et år med mange investeringer. Jeg har kjøpt nye varer og utstyr som kjøleskap, jeg har pusset opp i butikken og fått ny reklame på vinduene.

Enda er hun i en fase hvor hun prøver å finne den riktige balansen på lagerstørrelse og bestillinger.

–Jeg har et mål om å ha alt i butikken, slik at folk slipper å lete eller vente. Samtidig vil jeg ikke ha alt for stort varelager, slik at varene går ut på dato før jeg får solgt de.

Neste mål er å få bevilling for å kunne selge asiatisk øl, da kunder har etterspurt dette.

Som medlem i Ranaregionen næringsforening ønsker hun å bli mer synlig, lære mer og å treffe flere fra næringslivet i regionen.

–Jeg håper jeg får tid til å bli med på noen av arrangementene til næringsforeningen, avslutter Khwanchiraoan Sangsamanan hos 1001 natt
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt