Kimiya Sajjadi
24 år gamle Kimiya Sajjadi kommer til Gallaria for å snakke om mangfold og inkludering i arbeidslivet. Foto: Martine Kolstad

Setter mangfold og inkludering på agendaen

0000-00-00
I en alder av 24 år er Kimiya Sjjadi allerede CEO over sin egen gründerbedrift, Big Enough Global, som tar for seg et viktig og sentralt tema for det nasjonale næringslivet; mangfold og inkludering i arbeidslivet. 

Den dedikerte gründerspiren startet egentlig på jusstudiet, men etter 2.5 år bestemte hun seg for å satse fulltid på bedriften sin. I dag har hun konsultert over 50 virksomheter i privat og offentlig sektor i arbeid med mangfold og inkludering. 27. januar står hun på scenen under Gallaria for å ruste opp næringslivet i Rana slik at mangfold og inkludering blir en naturlig del av arbeidslivet.  

 

-Jeg gleder meg til å komme til Mo i Rana i januar! Ranaregionen skal gjennom store, grønne industrietableringer, ny flyplass og flere bransjer er i rivende utvikling. Årets tema «Møt fremtiden nå» passer veldig bra til situasjonen som Rana-samfunnet befinner seg i. Konferansen tar utgangspunkt i å se hvilke muligheter dette vil gi, og hvordan samfunnet må rigge seg til for å møte denne endringen. Det er nesten så jeg får lyst til å flytte dit, forteller hun i ekstase.  

 

Bidrar til flere av FNs bærekraftmål 

Big Enough Global har som mål om å hjelpe virksomheter å jobbe med mangfold og inkludering. Det er en sentral del av omstillingen for fremtiden, i tillegg til at mangfold og inkludering bidrar til flere av FNs bærekraftmål. Kimiya pekere på flere positive konsekvenser som følge av dette.  

 

-Rapporter fra McKinsey og Senter for Samfunnsforskning viser at mangfold bidrar til lønnsomhet. Det handler også om å tiltrekke og beholde talenter. I en undersøkelse gjennomført av Deloitte kom det frem at 23% har sluttet nettopp på grunna av manglende inkludering. Videre kom det frem at 39% ville byttet jobb til fordel for en mer inkluderende arbeidsplass.  

 

Å skape bedre tjenester 

Kimiya deler noen interessante poenger når det det kommer til mangel på inkludering og mangfold.  

 

-I det store og det hele handler det om å skape bedre tjenester. Visste du for eksempel at biler er tilpasset etter og lagd for menn? Eller viste du at ansiktsgjenkjennere kjenner igjen ansiktene til hvite menn bedre enn ansiktene til brune kvinner? Jeg opplever at det er alt for lite kompetanse rundt kulturelle forskjeller, og at virksomheter aktivt på å gjøre et arbeid for å rekrutter, beholde og promotere disse talentene.  

 

Hvem og hva er løsningen? 

Det holder nemlig ikke bare med gode intensjoner. Det må følges opp med gode, konkrete handlinger.  

 

-Det hjelper ikke å si at vi ønsker alle velkommen, hvis vi har strukturer som gjør det umulig for disse å lykkes. Akkurat nå har vi tidenes kompetansekrise hvor vi ikke har tilgang på nok arbeidskraft. For å tette gapet er vi nødt til å hente inn internasjonal arbeidskraft, hvis ikke vil næringslivet lide. Det er én av utfordringene som dere i Rana også opplever. Det er viktig å gå inn i seg selv å spørre: hvem er løsningene for og av? Vi trenger mangfold og inkludering for i arbeidet rundt tilpasninger av strukturer og systemer slik at de dekker de faktiske behovene og løser utfordringene, poengterer Sajjadi. 

 

Ser frem til å dele med Rana 

Den reisen som Rana har påbegynt er utrolig spennende, påpeker Kimiya. Videre skryter hun av at samfunnet er klar over at det kommer både fordeler og ulemper med utviklingen, men at de er godt i gang med å legge til rette og rigge for disse utfordringene. I et arbeidslivsperspektiv vil det være kritisk for virksomheter å forstå hvordan de kan rekruttere internasjonal kompetanse, men også hvordan de beholder og promoterer dem, forteller hun. 

 

-Kulturelle forskjeller i måten man jobber på og kommunikasjon kan være en barriere, hvis ikke lederne vet hvordan de skal håndtere det. Rapporten fra Senter for Samfunnsforskning om sammenhenger mellom etnisk mangfold og lønnsomhet, viser til at én viktig nøkkelfaktor for at etnisk mangfold skal bidra til lønnsomhet, er at lederne har forståelse for inkluderende og kultursensitiv ledelse. Jeg gleder meg til å dele enda mer om dette med næringslivet i Rana, og ser frem til å høre mer om arbeidet som allerede er i gang, avslutter Kimiya Sajjadi.

Gallaria
facebook

Siste nytt